Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bulgaria se pregăteste pentru un val de refugiati sirieni

refugiatii-sirieni-iau-asalt-bulgaria.jpg

Refugiati sirieni, într-o tabără din Iordania (Foto: Reuters/Muhammad Hamed)

Situația din Siria și pregătirea Bulgariei de a face față unui val masiv de refugiați sirieni vor fi discutate în cadrul Consiliului de Securitate pe lângă Consiliul de Miniștri. Ministrul Apărării, Anghel Naidenov, va prezenta o informare despre pregătirea armatei de a participa la o operațiune în Siria cu unități specializate în cadrul NATO pentru protecția împotriva armelor chimice și bacteriologice. Între timp, președintele Rosen Plevneliev a criticat acțiunile Guvernului de la Damasc.

Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov

Ministrul bulgar de Externe, Cristian Vighenin, a declarat că Bulgaria este îngrijorată de încălcările drastice ale drepturilor omului și de criza umanitară din Siria. Poziția a fost exprimată în cadrul întâlnirii lui Vighenin cu secretarul general  al Consiliului pentru cooperare regională, Goran Svilanovici.

La Ministerul Apărării, până acum nu a fost primită nici o cerere pentru o eventuală participare la o operațiune internațională în Siria sau de folosire a unor instalații militare, a declarat șeful Statului Major al Apărării, general Simeon Simeonov, în cadrul unei întâlniri cu șeful Statului Major al Armatei Serbiei.

Spitalul militar central se pregătește să trimită în taberele de refugiați din Iordania echipe de medici și de infirmiere.

Peste 3.100 de persoane au încercat de la începutul anului să intre ilegal în Bulgaria. Peste 2.300 au fost sirieni, a anunțat directorul Poliției de Frontieră, Zaharin Penov. Este vorba de o creștere de cinci ori față de situația din aceeași perioadă a anului trecut. În 2013, în Bulgaria au intrat legal 900 de refugiați sirieni.

Expertul în probleme arabe Vladimir Ciukov a avertizat că o eventuală operațiune militară internațională în Siria va genera un puternic val de refugiați. Bulgaria se va confrunta cu câteva zeci de mii de refugiați sirieni, care vor traversa Turcia în scopul de a ajunge în Uniunea Europeană.

Agenția pentru refugiați a Națiunilor Unite a adresat un apel Bulgariei să se pregătească pentru a face față problemei. Nu mai sunt însă locuri în cele trei cămine de refugiați. În căminul de la Păstrogor, sunt 150 de copii. S-a ajuns la situația ca opt-zece persoane să împartă o cameră.

Zilnic părăsesc Siria șapte-opt mii de oameni. Un număr tot mai mare se îndreaptă spre Europa. Legat de aceasta, Guvernul a decis să finanțeze crearea a încă 500 de locuri în căminele de refugiați.

Unii analiști și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu efectele negative pe care le va avea asupra economiei bulgare escaladarea conflictului din Siria. Unul dintre efectele așteptate este creșterea inevitabilă a prețurilor la produsele petroliere ce va impulsiona inflația.