Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Festivalul "Vin din Basarabia"

Sărbătoarea Vinului în Moldova este o tradiție de secole, având  o însemnătate deosebită pentru basarabeni, care sunt recunoscuți drept unii dintre cei mai buni producători de vin din lume încă din cele mai vechi timpuri și abia în anul 1990,  an crucial în istoria Basarabiei, prin hotărârea Parlamentului, în data de 26 decembrie s-a instituit „Ziua Națională a Vinului”  și se sărbătorește anual în prima duminică a lunii octombrie,  începând cu anul 2002. 

Festivalul este organizat cu susținerea  Ambasadei Republicii Moldova din România, în colaborare cu marii producători  de vinuri din spațiul Basarabean:  Crama Purcari, Crama F’autor, Cramele Cricova și altele.

Evenimentul are ca scop întrunirea întregii  suflări românești, care nu este indiferentă de soarta Basarabiei,  în condițiile  actuale  legate de€ ”embargoul”  impus de Federația Rusă, totodată promovând  valorile  naționale , acest lucru fiind  posibil  numai prin contribuția fiecăruia dintre noi, prin prezența cu trup și suflet la acest eveniment care vine să confirme  gustul unic, savoarea și calitatea  sortimentelor de vinuri basarabene , cum sunt faimoasele Negru și Roșu de Purcari, Cuvee Prestige de Cricova, sau Chardonnay Rkațițeli de la F’autor.

De asemenea, în cadrul festivalului vor fi discutate teme precum “Impactul vinurilor basarabene pe piața românească și europeană :  trecut, prezent și viitor”, “ Modele de promovare  a exporturilor pe piețele de desfacere internaționale”.

Ca orice festival de vin din Basarabia, de nelipsit vor fi dansurile populare  și sărmăluțele moldovenești, în acest fel onorând tradiția, demnitatea  națională și cultura Basarabeană.

Deschiderea oficială a Festivalului  “Vin din Basarabia”  va avea loc pe data de 6 octombrie 2013, ora 16:00, București, strada Gabroveni 55 A, ”Sankt-Petersburg” Pub, aducând cu sine un semn de respect și apreciere pentru tradițiile și valorile incontestabile a vinurilor din Basarabia, recunoscute pe plan național și internațional.

Evenimentul va fi prezidat de moderatorul Radu Corlăteanu și va avea ca invitați de onoare pe:

  • Excelența Sa Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în România Domnul Iurie Reniță.

  • Președintele Partidului Mișcarea Populară , Domnul Eugen Tomac.

  • Domnul Viorel Badea, Senator pentru Europa și Asia.

  • Excelența Sa Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar, Înalt Reprezentant Permanent al Republicii Moldova  în România Doamna Iuliana Gorea-Costin.

  • Consulul Republicii Moldova la București, Domnul Eugen Rusu

  • Directorul  Muzeului Național al Țăranului Român , Domnul Dr. Virgil Ștefan Nițulescu