Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea sportivă 21 august 2013

handbal.jpg

Ştiri sportive din handbal, tenis, fotbal, taekwando, şah şi hipism.

Ştiri sportive din handbal, tenis, fotbal, taekwando, şah şi hipism.

Handbal

Echipa naţională de handbal feminin sub 17 ani a României a ratat calificarea în semifinalele Campionatului European care se dispută în Polonia. Fetele noastre au pierdut aseară în faţa Danemarcei, cu 36-24. Cristina Laszlo a fost cea mai bună marcatoare a noastră, cu 7 goluri, ea fiind a doua în clasamentul competiţiei, cu 30 de reuşite per total. Într-un meci din turneul pentru locurile 9-16, Franţa a învins Spania cu 23-19. La Mondialul masculin sub 19 ani din Ungaria, astăzi, pe tablourile inferioare, Franţa întâlneşte Qatarul, iar România dă piept cu Ungaria.

Tenis

Puternicul turneu de tenis de la Winston Salem, din SUA, a ajuns în faza optimilor de finală. Francezul Benoit Paire l-a învins pe americanul Jim Blake cu scorul de 7-6, 2-6, 6-3 şi va juca acum împotriva lui Jurgen Melzer, din Austria. Gael Monfils a biruit în disputa cu argentinianul Guido Pella, 6-2, 6-2, iar următorul adversar este spaniolul Tommy Robredo, care în turul anterior l-a eliminat pe Guillaume Ruffin, după 7-6, 4-6, 6-3. Un alt francez, Nicolas Mahut, a cedat în faţa argentinianului Juan Monaco, după 6-7, 6-3, 6-4. La turneul feminin de la New Haven, românca Simona Halep joacă pentru calificarea în sferturile de finală în faţa ibericei Carla Suarez Navarro. Până acum, palmaresul disputelor directe între cele două este favorabil Carlei, care conduce cu 4-3.

Fotbal

Steaua întâlneşte astăzi de la ora 21.45, pe Naţional Arena din Bucureşti, formaţia poloneză Legia Varşovia. Meciul contează pentru prima manşă a play-off-ului de calificare în grupele Champions League. În aceeaşi fază a competiţiei, francezii de la Lyon au clacat în faţa propriilor suporteri, pierzând aseară cu 2-0 în faţa spaniolilor de la Real Sociedad. Returul pentru ambele dispute este programat peste o săptămână.

Taekwando

Începând de mâine, la Sala Polivalentă din Capitală se desfăşoară Campionatele Europene de taekwando pentru cadeţi şi paralimpici. Sportivi din 41 de ţări de pe Bătrânul Continent şi-au anunţat prezenţa la această competiţie deosebit de interesantă în care loturile naţionale ale României speră să obţină cât mai multe medalii. Ultimele finale sunt programate pe data de 25 august, iar RFI va prezenta aspecte de la disputele acestei discipline sportive născute în Coreea şi care începând din 2008 este inclusă în familia olimpică. În afara forului european de specialitate, Federaţia Română de Taekwando este principalul organizator al acestui eveniment.

Şah

Pe parcursul acestei săptămâni, în satul Roşieni, care aparţine de comuna Dobrun din judeţul Olt, se desfăşoară cea de-a XXVIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Cultură şi Şah "Mihai Eminescu”. Principalul organizator este profesorul octogenar Nicolae Bădiţă, un mare iubitor al sportului minţii. Festivalul se doreşte a fi o poartă deschisă tuturor către cultură, iar printre principalele atracţii se găseşte Campionatul de şah pe familii. La competiţie şi-au anunţat prezenţa şahişti de peste hotare, inclusiv din Franţa şi Moldova. Manifestarea a fost precedată de o tabără internaţională de şah, organizată tot la Roşieni între 1 şi 18 august, majoritatea participanţilor continuându-şi şederea apoi pentru a lua parte şi la întrecerile Festivalului. Rămânem printre piese pentru a vă informa că în aceste zile, la Tromso, în Norvegia, se dispută Cupa Mondială de şah. Din păcate, primele tururi au fost prea grele pentru mari maeştri internaţionali ca Viktor Bologan, din Republica Moldova, Constantin Lupulescu sau Andrei Istrăţescu, ultimul reprezentând Franţa. Toţi trei au fost eliminaţi, aşa că se află printre spectatorii de lux pentru fazele finale.

Hipism

Herghelia din Mangalia a fost restaurată de curând, astfel că grajdurile, aleile şi căile de acces au fost reabilitate. S-a montat şi o tribună, iar pistele de alergare au devenit funcţionale. Sâmbătă au fost programate primele curse de trap şi galop, iar la finele aceste săptămâni, turiştii din sudul litoralului sunt invitaţi la o altă reuniune hipică, la care vedete vor fi caii pur sânge arab, emblematici pentru herghelie. În afara derby-urilor, spectatorii s-au putut delecta şi cu o paradă a trăsurilor. Cele descrise anterior au fost posibile în urma implicării Consiliului Judeţean Constanţa, a Regiei Autonome Romsilva filiala Constanţa, dar şi a Primăriei Mangalia.