Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea sportivă 30 septembrie 2013

box-feminin.jpg

Actualitatea sportivă 30 septembrie 2013

Ştiri sportive din gimnastică, rugby, fotbal, taekwando şi box.

Gimnastică

Evenimentul sportiv principal al săptămânii îl reprezintă, fără îndoială, Campionatele Mondiale de gimnastică artistică. Această competiţie va avea loc la Anvers, în Belgia, iar la starturi se vor afla peste 300 de gimnaşti din 70 de ţări. Surprinde plăcut intrarea pe podiumul de concurs a Oksanei Chuchovitina, din Uzbekistan, care, la 38 de ani îşi forţează limitele trupeşti pentru a asigura existenţa băieţelului ei bolnav de leucemie. Astăzi au început deja primele subdiviziuni de calificare, iar primele medalii se vor decerna joi în concursul de individual compus. Interesant este că prima ediţie a Campionatelor Mondiale a avut loc în anul 1903, tot la Anvers, cu sportivi din Franţa, Belgia şi Luxemburg între medaliaţi. 

Rugby

Timişoara şi Baia Mare îşi vor disputa şi anul acesta finala Superligii CECBank la rugby. Reeditarea ultimul act din 2012 a fost posibilă după victoria bănăţenilor, 42-8 în semifinale cu Farul Constanţa, coroborată cu succesul maramureşean, 26-16 contra Stelei. În emisfera sudică, în Rugby Championship, Africa de Sud s-a impus în faţa Australiei cu 28-8, în timp ce Noua Zeelandă a luat bonusul ofensiv în Argentina, după 33-15. All Blacks conduce cu 23 de puncte, urmată în clasament de Africa de Sud, cu 18 puncte. Cele două vor fi faţă în faţă în ultima etapă, pentru decernarea trofeului.

Fotbal

Steaua a mai obţinut o victorie, 3-0 cu ACS Poli Timişoara, în Liga I la fotbal. Nici Botoşaniul nu se lasă mai prejos, echipa moldavă câştigând pe terenul Coronei Braşov, cu scorul de 2-1. Dinamo s-a impus cu acelaşi scor 2-1, în deplasarea de la Galaţi, astfel că în clasament Steaua îşi păstrează poziţia întâi, cu 19 puncte. La un singur punct în urmă este FC Botoşani. Runda se încheie luni seara, ca de obicei, cu următoarele partide: Astra Giurgiu – FC Braşov, Ceahlăul Piatra Neamţ – Concordia Chiajna, ambele de la ora 19 şi Petrolul Ploieşti – CFR Cluj, de la 21.30-

Fotbal

Mergem şi în Hexagon pentru a vedea ce s-a petrecut în Ligue I. Monaco a remizat la Reims, 1-1, permiţând rivalei de la PSG să ajungă la acelaşi număr de puncte, 18, după victoria 2-0 cu Toulouse. Pe locul al treilea se află Marseille, care a ajuns la 17 puncte după victoria din deplasare, 2-0 cu Lorient. Alte rezultate: Evian – Bordeaux 1-1, Lyon – Lille 0-0, Nice – Guingamp 1-0, St. Etienne – Bastia 2-2, Sochaux – Valenciennes 2-0, Rennes – Nantes 1-3, Ajaccio – Bordeaux 1-1. Notăm aşadar 5 remize în cele zece jocuri disputate sub auspiciile acestei runde.

Taekwando

La finele săptămânii trecute, la Vila Nova de Goia, în Portugalia, s-au desfăşurat Campionatele Europene de taekwando pentru juniori. România nu a reuşit să cucerească nicio medalie, în timp ce Moldova şi-a asigurat o distincţie de bronz în palmares. Mai bine au stat luptătorii francezi, care au cumulat la întoarcerea acasă un total de 5 medalii, din care una de aur, una de argint şi trei de bronz. Titlul continental a fost adus de Estelle Vanderzwalm, la categoria de greutate 59 de kilograme. 

Box

Săptămâna trecută, pe litoralul bulgăresc, la Albena, au avut loc întrecerile celei de-a doua ediţii a Campionatelor Mondiale de box feminin, pentru junioare şi tineret. Delegaţia României a reuşit cucerirea a două medalii de bronz, în timp ce pugilistele din Franţa au acumulat un total de trei medalii, din care două de argint şi una de bronz. Boxul feminin este disciplină olimpică, iar participarea a fost una numeroasă. Suma sportivelor care au boxat la Albena a trecut de 400, ele reprezentând 30 de ţări.