Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Analist: Prognozele economice se pot schimba de la o zi la alta

prognoze-flexibile-o-zi-alta-foto-reuters.jpg

Prognoze flexibile de la o zi la alta. Foto: Reuters

Creşterea economică din România va fi anul viitor mai mică decât se estima iniţial… Comisia Europeană a redus prognoza de la 3,7 procente la 2,1%. Cu alte cuvinte, România pierde un procent şi jumătate.

Care este explicaţia şi cât de solide sunt aceste previziuni ale executivului comunitar? Cosmin Ruscior a discutat cu redactorul-şef de la Ziarul Financiar, Sorin Pâslaru.

"Zona Euro este principalul consumator al exporturilor României. Franţa, Italia, Germania, au circa jumătate din exporturile României", explică la RFI Sorin Pâslaru. Încetinindu-şi creşterea economică, aceste state îşi vor reduce cererea şi, desigur, România va exporta mai puţin. "Cea mai mare parte a creşterii economice [a României] provine din exporturi", iar în condiţiile în care consumul privat îşi întârzie relansarea, "avem motive să ajustăm drastic prognoza pentru 2012", de la 3,7 la 2,1%, adăugă Pâslaru.

În orice caz, prognozele se pot schimba de la o zi la alta, în condiţiile actuale de pe pieţele financiare. Consumul privat, de altfel, ar fi trebuit să îşi revină deja, potrivit unor prognoze anterioare, arată analistul.

Sorin Paslaru, în dialog cu Cosmin Ruscior pe marginea estimărilor pentru 2012