Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Analist: Situaţia dramatică din Japonia va afecta economia mondială

curs-valutar.jpg

În faţa cursului valutar yen-dolar. Reuters/Toru Hanai

Într-un interviu pentru RFI, analistul economic, Adrian Mitroi,  atrage atenţia că situaţia dramatică de la Fukushima va afecta nu doar economia Japoniei, ci economia mondială. Potrivit analistului, există riscul unei majorări nu doar a preţurilor la energie, ci şi la petrol, ca unică alternativă, deci există aşadar riscul unor pusee inflaţioniste care vor amâna relansarea.

Tragedia din Japonia a dus la o prăbuşire a bursei japoneze, dar, în schimb, la o apreciere a yenului – moneda naţională. Analistul economic Adrian Mitroi explică la RFI care este dedesubtul acestei mişcări clar speculative, care riscă să afecteze grav exporturile japoneze, de care depinde redresarea economică a ţării.

Într-un interviu pentru RFI, analistul economic atrag atenţia şi asupra faptului că situaţia dramatică de la Fukushima va afecta nu doar economia Japoniei, ci economia mondială. El explică : există riscul unei majorări nu doar a preţurilor la energie, ci şi la petrol, ca unică alternativă, deci există aşadar riscul unor pusee inflaţioniste care vor amâna relansarea.

Analistul economic Adrian Mitroi mai avertizează că, până în prezent, Japonia a finanţat deficitele multor state, inclusiv ale Statelor Unite şi statelor membre ale Uniunii Europene. Situaţia critică din Japonia riscă să pună aşadar sub semnul întrebării şi finanţarea deficitelor ridicate ale statelor, deci să le amâne ieşirea din criză, explică Adrian Mitroi.

 
Analistul economic Adrian Mitroi intervievat de Lea Berzuc