Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Assange se scoate la licitaţie

Câştigaţi o masă cu o celebritate a mediului online şi, în acelaşi timp, presupus violator! Locul - Londra, unul dintre cele mai bune restaurante. Data - 2 iulie.

Dacă aveţi cîteva mii de euro cu care nu ştiţi ce anume să faceţi cât de cât util, atunci închideţi radioul acum şi navigaţi fuga fuga pe site-ul ebay! Nu ca să vă comandaţi cine ştie ce electronice mai ieftine din SUA, ci ca să licitaţi pentru un loc la masă cu Dr. Wikileaks insuşi – Julian Assange. Ah, că era să uit partea importantă: Aţi face un act de caritate…

De notat că nota filantropică a gestului de a mânca şi bea cu Assange se traduce probabil în următoarea stare de fapt: banii se vor duce cât de filantropic pot ei în conturile WikiLeaks din care se vor transfera caritabil în conturile avocaţilor care îl apără pe Assange în procesul de viol ce îi este intentat în Suedia.

Şi mai trist este – probabil pentru doamne (cât de ironică poate fi această afirmaţie) – că prânzul sau cina (nu se ştie deocamdată ce) nu va fi un tête-à-tête intim, ci o reuniune în opt la care va participa şi un nene-lectură-obligatorie-la-cursurile-media-din-facultăţile-slovene pe numele său Slavoj Žižek. Poate însă că e mai bine aşa, altfel masa caritabilă intimă ar putea fi încărcată de anumite tensiuni şi energii, sau cum le-o mai spune… Pentru că în afara acuzaţiilor de viol, Assange mai are pe cap şi întreaga comunitate internaţională. Şi dacă aţi strica în vreun fel romantismul întâlnirii, probabil că viaţa v-ar fi distrusă de câteva reţele de hackeri.

Şi un ultim aspect important: banii licitaţi includ şi bacşişul de la restaurantul de lux londonez care nu a fost anunţat cu nume. Mai bine aşa. Dacă n-aţi fi lăsat destul la nota de plată, probabil că Assange ar fi publicat-o pe internet…

Laurenţiu Diaconu - Colintineanu în dialog cu Magda Prelipceanu