Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Băiatul cu bicicleta pe ecrane

le-gamin-au-velo.jpg

Băiatul cu bicicleta pe ecrane

Jean-Pierre și Luc Dardenne sunt printre cei mai cunoscuți frați din cinematografia mondială. Pentru că au scris, regizat și produs filme împreună încă de la debutul carierei lor cinematografice, frații se auto-caracterizează ca fiind „o singură persoană cu patru ochi”.

Au început prin a realiza o serie impresionantă de documentare cu miză socială. Primul lungmetraj de ficțiune semnat de Jean-Pierre și Luc Dardenne intră în cinematografe la sfârșitul anilor 80 („Falsch”, 1987). De atunci, frații au câștigat de două ori Palme d'Or-ul la Festivalul de Film de la Cannes, o dată în 1999, pentru „Rosetta”, și a doua oară în 2005, pentru lungmetrajul „L'Enfant”, urmate de foarte multe distincții la festivaluri internaționale de renume. În 2002, tot la Cannes, pelicula “Le Fils” le aduce premiul Juriului ecumenic și Premiul pentru cel mai bun actor, lui Olivier Gourmet. În 2008, primesc Premiul pentru cel mai bun scenariu la Cannes pentru filmul « Le Silence de Lorna ». Aproape în fiecare an, frații sunt invitaţi de onoare ai Festivalului de la Cannes, unde filmele lor participă cu regularitate în competiția internațională.

Frații Dardenne au influențat puternic cinematografia românească de azi. La început un nume de referință pentru filmul românesc contemporan, astăzi Jean-Pierre și Luc Dardenne colaborează cu regizorii români Corneliu Porumboiu și Cristian Mungiu. În 2006, la Cannes, ei îi înmânau premiul Camera d’Or lui Porumboiu pentru „A fost sau n-a fost?”. Anul acesta, compania Les Films Du Fleuve, casa de producție a lui Jean-Pierre și Luc Dardenne, co-produce cel mai recent lungmetraj al lui Cristian Mungiu.

Fraţii Dardenne au venit pentru prima oară în România cu ocazia avanpremierei celui mai recent film al lor, „Le Gamin au Vélo”/” Băiatul cu bicicleta”, prezentat într-o proiecţie specială care a marcat împlinirea a 10 de ani de prezență în România a Delegației Valonia-Bruxelles. Lungmetrajul va intra în cinematografe din 9 martie şi este distribuit de Independența Film.

Mihaela Dedeoglu în dialog, în studio, cu realizatorii belgieni Jean Pierre şi Luc Dardenne