Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Chopin îndrăgostit

afis-chopin-indragostit.jpg

afișul expoziției Chopin îndrăgostit

Legăturile dintre muzica tradiţională poloneză şi muzica lui Fryderyk Chopin vor putea fi văzute şi ascultate începând din 1 martie în noua expoziţie Chopin îndrăgostit adusă la Bucureşti de Institutul Polonez şi găzduită de Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

Pentru realizarea acestei expoziţii, curatorul Adam Czyżewski, director al Muzeului de etnografie din Varşovia, a colaborat cu specialişti de la Institutul de Artă din cadrul Academiei Poloneze de Ştiinţă, printre care Ewa Dahlig-Turek sau Maria Pomianowska (care conduce ansamblul „Zespół Polski”), ea însăşi compozitor şi multiinstrumentist care popularizează în străinătate muzica lui Chopin.

Printre obiectele prezentate în expoziţie se află instrumentele folosite în epocă, în zona rurală din regiunea Mazovia. Unele dintre ele, precum ţambalul, basul şi cimpoiul sunt încă folosite în muzica populară poloneză. Altele, precum suka din Biłgoraj şi Mielec sau vioara din Płock nu au supravieţuit până astăzi, dar au fost reconstituite după surse iconografice sau în baza descoperirilor arheologice, fiind prezente în cadrul expoziţiei.

O parte importantă a expoziţiei este dedicată fonogramelor care înfăţişează portretul muzical al artiştilor din Mazovia, care au învăţat să cânte ascultându-şi maeştrii, interpretând repertoriul ani la rând iar înregistrările de arhivă provin de la Institutul de Artă din cadrul Academiei Poloneze de Ştiinţă.

Vernisajul va avea loc joi, 1 martie, la ora 17 şi va fi urmat de concertul Influenţe naţionale în muzica lui Chopin, susţinut de Janusz Prusinowski Trio, patru discipoli şi continuatori ai muzicienilor de la sat, o formaţie avangardistă cu un „sound” şi un limbaj al improvizaţiei caracteristice care îmbină muzica cu dansul şi arhaicul cu modernul.

Ne-au vorbit despre această expoziţie în studioul RFI: Virgil Ştefan Niţulescu, directorul Muzeului Naţional al Ţăranului Român, Adam Czyżewski, directorul Muzeului de etnografie din Varşovia, Maja Wawrzyk, director şi Natalia Mosor, director adjunct, Institutul Polonez din Bucureşti.

Mihaela Dedeoglu în dialog, în studio, cu Virgil Ştefan Niţulescu, Adam Czyżewski, Maja Wawrzyk şi Natalia Mosor