Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Courtois: Oamenii politici să nu confunde istoriile

Celebrul istoric francez  Stéphane Courtois, coordonatorul "Cărţii Negre a Comunismului" şi al "Dicţionarului comunismului", lucrări editate în milioane de exemplare, s-a aflat la Bucureşti pentru a-şi lansa traducerea româna a ultimei sale cărţi "Totalitarism şi Comunism". El a acordat un interviu RFI.

Stéphane Courtois vorbeşte despre mai buna cunoaştere şi întelegere, în ultima vreme, a fenomenului comunist ca urmare a deschiderii arhivelor, şi asta în ciuda existenţei unei aşa-numite "memorii glorioase a comunismului" în Occident, diferită de memoria tragică a comunismului din Europa de Est.

El explică, între altele, cum a reuşit eşalonul al 2-lea al PCR tranziţia la capitalism, şi comentează recentul atac al preşedintelui Băsescu la adresa Regelui Mihai.

Totodată istoricul francez vorbeşte şi despre ce anume aduce nou ultima sa carte - Totalitarism si Comunism - publicată de editura Polirom, şi anume naşterea fenomenului totalitar şi figura lui Lenin. Deşi au trecut mai bine de 20 de ani de la căderea comunismului, mai avem încă multe de descoperit despre acest fenomen.

istoricul francez Stéphane Courtois intervievat de Ştefan Popescu