Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


E.coli: Clinicile germane, în pragul colapsului financiar

Numărul infectărilor cu bacteria E.coli creşte razant în Germania. Multe spitale şi clinici lucrează deja la capacitate maximă. În context, Asociaţia Operatorilor de Spitale cere ajutoare financiare de la guvern, iar managementul federal este în continuare ţinta criticilor.

Ce a cauzat răspândirea bacteriei E.coli? Au fost castraveţii? Roşiile? Germenii de fasole? Cercetătorii nu reuşesc să răspundă la acastă întrebare. Certă este însă informaţia confom căreia o altă persoană – a 22-a – a decedat în Germania în urma complicaţiilor renale şi hemolitice provocare de E.coli.

Peste 2000 de persoane au fost infectate cu bacteria periculoasă, iar spitalele din zonele cele mai afectate şi-au atins limita capacităţii. Personalul a renunţat la concedii, au fost introduse ture suplimentare şi unii nici nu mai au timp să doarmă acasă. Dincolo de angajamentul exemplar al medicilor şi asistenţilor, se pune totuşi întrebarea: cine va plăti factura acestei situaţii de urgenţă medicală?

Preşedintele Asociaţiei Operatorilor germani de Spitale a lansat un apel public guvernului de la Berlin să renunţe la tăierile de buget planificate pentru anul acesta. Epidemia aceasta arată cât de important este ca spitalele să aibă paturi şi personal în caz de avarie, menţionează un comunicat al asociaţiei. În prezent, situaţia este încă ţinută sub control pentru că spitalele fac schimb de personal şi nu se ştie dacă aceste costuri vor fi acoperite de casele de asigurări.

Ministerul sănătăţii din Germania este ţinta criticilor acerbe din partea opoziţiei. Şefului de resort îi este reproşată o comunicare extrem de deficientă şi lipsă de viziune în gestionarea crizei. Desi autoritatile gasesc o posibila sursa dupa alta, niciuna nu se dovedeste a fi cea adevarata la testele de laborator. In plus apar informatii conform carora un institut german ar fi avertizat inca de anul trecut asupra gradului ridicat de contaminare a germenilor de legume cu bacteria periculoasa.

Apoi: localuri din Frankfurt pe Main si din Lübeck - intrate in vizorul anchetatorilor drept posibile surse - se pare ca au fost aprovizionate de acelasi producator suspect din Saxonia Inferioara. Atunci, pe buna dreptate se intreaba opozitia, presa si intreaga populatie: de ce nu au fost trase aceste concluzii mai repede?

E.coli a trecut Oceanul?

Este posibil ca tulpina mutantă a bacteriei E.coli să fi ajuns pe teritoriu canadian. Un bărbat din regiunea Ontario, întors din vacanţă în Germania, s-a prezentat la spital cu simptome de complicaţii renale şi hemolitice similare cu cele ale pacienţilor europeni.

După o rundă preliminară de analize, bărbatul a fost externat, dar evoluţia sa va fi monitorizată îndeaproape.

E.coli în cifre

Boicotul consumatorilor faţă de legume pe fondul răspândirii unei epidemii cu o bacterie mortală apărută în condiţii încă necunoscute a atras o pierdere de 50 de milioane de euro pentru agricultorii germani, a anunţat luni o federaţie agricolă, citată de AFP.

 
Laurenţiu Colintineanu în dialog cu Magda Prelipceanu