
Ascultă la RFI RO
Expoziţie "100%.RO: Mâinile de aur ale României"
expo.jpg

Expoziţia 100%.RO: Mânile de aur ale României spune povestea unei călătorii în care designerul Philippe Guilet a descoperit ce înseamnă patrimoniul românesc, s-a inspirat din acesta, l-a reinterpretat şi a creeat ţinutele Haute Couture după tipare româneşti străvechi. În foyer-ul Sălii Radio, prin intermediul fotografiilor realizate de Cătălina Filip şi Adrian Bulboacă, aflăm povestea colecţiei.
Regăsim două dintre cele 31 de ţinute ale colecţiei: Lena şi Alina. Ele au fost inspirate din cojoacele brodate ale domnului Constantin Juravle din comuna Straja, Bucovina, judeţul Suceava, şi broderiile de mărgele ale doamnei Virginia Linul, din Năsăud - judeţul Bistriţa. Cojoacele şi borderiile de mărgele au fost două dintre primele surse de inspiraţie ale colecţiei care au aprins imaginaţia designerului francez, Philippe Guilet.
"Cunoaşteţi, fără îndoială, că imaginea pe care o are România în străinătate este adesea nejustificată. Eu sunt îndrăgostit de România, trăiesc aici de mai bine de patru ani. Această expoziţie reprezintă patrimoniul României, un mod de a arăta în afară noua faţă a României şi mai ales ceva de calitate, lucruri foarte rare, pe care în Franţa le-am pierdut, dar pe care România le conservă. Toată colecţia este formată din elemente care aparţin patrimoniului românesc pentru a arăta cum putem valorifica acest patrimoniu, cum îl putem exploata pentru a-l ţine în pas cu timpul", spune designerul francez Philippe Guilet.
Lena este o ţinută formată din body din cashmir, jacheta şi fustă, ambele din blană de oaie întoarsă, cu modele de broderie tipic bucovinene şi aplicaţii din astrahan. Jacheta şi fusta au fost realizate şi brodate integral de către artizani din Bucovina. Body-ul este din lână tricotată, pantofii ţinutei sunt nişte botine negre cu vârful îmbrăcat în astrahan, iar plicul este negru, din piele, tot cu astrahan.
Celălat exponat, Alina, este o ţinută formata dintr-o jachetă scurtă, la nivelul taliei, brodată cu mărgele şi pantalon - salopetă cu benzi laterale brodate în totalitate cu mărgele viu colorate specifice zonei Năsăud. Directorul proiectului 100%.RO, Oana Marinescu, spune că "Este o poveste care arată traseul pe care l-a parcurs o ţinută înainte de a ajunge pe scenă pentru defilare. Am pornit în această expoziţie cu fotografiile care arată sursele de inspiraţie şi sunt exact piesele pe care le aveau artizanii în atelierele lor, modelele tradiţionale, cojoace sau broderii."
"Acele lucruri pe care Philippe le-a văzut când şi-a făcut documentarea şi l-au impresionat. Ţinutele pot fi văzute în toată splendoarea lor abia la prezentare, în cadrul defilării. Aşa cum spune Philippe - o ţinută Haute Couture prinde viaţă atunci când este purtată", spune directorul proiectului 100%.RO, Oana Marinescu.
La realizarea colecţiei de haute couture inspirată de patrimoniul cultural românesc, creată cu resurse 100% româneşti, au contribuit câteva zeci de meşteşugari şi tineri designeri români cu "mâini de aur". Colecţia va fi prezentată în această toamnă la Paris şi Bucureşti.