Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fata Morgana de la sate

mediul-rural.jpg

Satele izolate din Romania sunt private de acces la servicii medicale

In Romania exista sate. Asta nu e o stire. Pentru 'Breaking News' ati gresit locul. In satele romanesti traiesc oameni cu aceleasi nevoi precum cei de la oras. Iarasi nu e stire. Satenii nu prea au acces la servicii medicale. Asta e stire? Nici pe departe. De fapt, aici nu gasiti stiri. Ci povestea din spatele titlurilor. Povestea reala a oamenilor care intampina dificultati ireale – pentru anul 2011 – in dorinta de a se ingriji de sanatatea lor.

Am coborat din masina iritat. Nici nu vroiam sa ma gandesc ce se intampla sub masina mea, cu ai sai 100.000 km la bord, trecuta prin toate calatoriile de documentare in care am fost in ultimii 7 ani. Enumeram ce ar putea sa apara pe devizul de la service: amortizoare, planetare, bucse, coloana de directie si cate si mai cate.

Ajunsesem in cel mai izolat sat din judetul Brasov: Selistat. Ultimul oras in care vazusem asfalt era Fagarasul, la 30 de kilometri distanta. Facusem o ora pe drumuri dificile si pentru un 4x4. Cautam sa vorbim cu satenii despre asistenta medicala in satele din Romania. Cand am parcat nici nu am vazut oameni pe ulita. Nedumiriti am inceput sa ne tocim incaltarile de oraseni nepregatiti cand s-a auzit un scartait de poarta grea, din acelea tipice pentru casele de sasi.

“Sarut mana! Ne spuneti, va rugam daca aveti medic aici in sat?”

“Este medic de familie, dar vine o data sau la doua saptamani, joia. Cand nu, tre' sa mergem noi in oras. 30 de kilometri. 45 de minute, 50. Merem pana acolo, la spital. Daca nu il gasim... Ce sa facem. Asta e. Trebuia sa vina saptamana asta, da' vad ca n-o venit. Tre' sa fac injectii la aia mici”.

Din aia mici are si tanara doamna trei. Cea mai mica, fetita, are doar 7 luni. Imposibil sa nu fi intrebat “Cum a fost cand ati nascut?”

“Am chemat salvarea si am mers la spital, cam un ceas. Asta e...”.

Tanara se indreapta catre mama ei sa isi recupereze micuta. O ia in brate admonestandu-si mama ca 'de ce e asta mica suparata', iar bunicii i se citeste pe chip intrebarea: 'Cati copii am crescut eu si cati ai crescut tu?', dar si-o reprima. Cat despre medic...

“Nimic, o data la trei, patru luni il vedem, si atuncea daca vine in fuga si pleaca. Gata. Suntem ultimul sat de pe harta, asta prapadit. Nici nu stiu oamenii cand asta vine in sat sau nu”.

Si cand nu vine, solutia e masina. Altuia, ca majoritatea nu are masina in Selistat.

“Iti ia un milion pana in Fagaras daca iei masina de ocazie. Si de unde sa iei banii astia. (Ca traim) Numai din banii de pe lapte, ce ducem la laptarie. Altfel...”

Despre fata ei bunica spune ca, in timpul sarcinii, nu a fost la control. Desi toate serviciile medicale din timpul sarcinii sunt gratuite pentru orice femeie, asigurata sau nu.

“N-o fost la control la Fagaras. Atat ca i-o dat cartea de mama dupa ce-o nascut, da' restu'... V-am spus, cand vine il vedem, cand nu, adio!. Au fost si bolnavi copiii. Fata astalalta ce-o am, a mica, tot asa are o fetita. Nu stiu, i s-o blocat stomacul c-o vomitat, io am fost la lucru si-o trebuit sa dau telefon dupa salvare ca sa vina. Daca nu... Nu stiu ce se intampla cu ea. Si-a venit salvarea din Fagaras si-o dus-o la... Nici medicamente, nimic aici. Si chiar de iti da, pe bani, ca altfel nu”.

Dar salvarii cat ii ia sa ajunga in Selistat?

“Da' acuma no, jumatate de ora, un ceas, depinde daca gaseste ca nu-s multe salvari in Fagaras. Poate pe altu' traseu. Tre' sa astepti pana vine, pana apare”.

Milionul sau salvarea. Indiferent de alegere, drumul pana la prima unitate de ingrijiri medicale dureaza tot atat. Medicul apare cand vrea si fuge cum poate. Dar nu-i nimic. Exista si lucruri mai importante: comasarea alegerilor la PDL, autostrada etern nefinalizata sau cum isi imparte USL-ul mandatele de primari la care viseaza. Si, bineinteles, mutarea CNAS in subordinea Ministerului Sanatatii pentru ca UDMR creioneaza brusc reforme. Am plecat din Selistat cu un gust amar despre Romania anului 2011 si cu furie la adresa clasei politice. Ne vom intoarce. Cu amortizoare si bucse noi. Sa vedem reformele din sanatate si investitiile in drumuri...

 
Reportaj AUDIO: Accesul la servicii medicale in mediul rural