Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Filmul de Piatra, ediţia 3.0

filmul-piatra.jpg

Filmul de Piatra, ediţia 3.0

Un public tânăr, avid de o formă de artă inaccesibilă şi cvasi-inexistentă pâna acum 3 ani, s-a strâns la o nouă ediţie a festivalului de film de la Piatra Neamţ. Timp de 4 zile, spectatorii au umplut în fiecare după-amiază până noaptea târziu singura sală din oraş care a putut găzdui anul acesta evenimentul, cea a Consiliului Judeţean Piatra Neamţ.

Ana Ularu, Andi Vasluianu, Irina Margareta Nistor, Aurelian Nica, Virgiliu Margineanu si Ticu Lăcătuşu au jurizat competiţia care a adunat 55 de scurtmetraje româneşti în categoriile Ficţiune, Animaţie, Documentar, Experimental, Videoclip şi Extrem. Premiile au fost oferite de ICR şi însumează 5000 de euro.
Filmul câştigator la Ficţiune este “Hello Kitty” în regia lui Millo Simulov. La animaţie a câştigat “The Scream”, realizat de Sebastian Cosor, un film ingenios inspirat de celebra pictură “Strigatul” a lui Edvard Munch.
La Documentar laureaţii sunt Dragoş Dulea şi Anda Puşcaş, realizatorii filmului “Stremţ 89”, o abordare amuzantă a revoluţiei din 1989. 
Premiul pentru Cel mai bun film experimental a fost oferit filmului “Vlog 13” regizat de Badeliţa Alexandru Petru. La Videoclip premiul a fost adjudecat de piesa “Moartea Boxelor” a trupei Şuie Paparude. Clipul a fost realizat de Anton Groves şi Adrian Agheniţei.
La categoria Sport Extrem a fost premiat Horia Maruşca pentru filmul scurt “Mountain Biking”.
Premiul special oferit de ICR a mers la “Grand Hotel Italia” regizat de Rodi Cotenescu, iar premiul publicului la Dragoş Dulea şi Anda Puşcaş pentru “Stremţ 89”.
Menţiuni speciale au primit şi filmele “Maria şi unchiul Giani” regizat de Ana-Maria Lemnaru, “Planet_RO2012” realizat de Csont Zsombor, Török Tihamér şi videoclipul “Paşapoartele albastre” al trupei FurioSnails. 
După a treia ediţie de festival, Valentin Panduru l-a intrebat pe Andrei Dăscălescu, directorul Filmului de Piatra, cat de uşoară este munca pentru un astfel de eveniment.

 
Valentin Panduru în dialog cu Andrei Dăscălescu, directorul Filmului de Piatra