Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fischermann's Orchestra la Bucureşti

fischermanns-orchestra-bucuresti.jpg

Fischermann's Orchestra la Bucureşti

Fischermann's Orchestra, un ansamblu de muzică stradală din Elveţia a ţinut aseară un concert pe scena de la Green Hours. Grupul format din 16 muzicieni, Fischermann's Orchestra, începând din 2007 se plimbă pe străzile, scenele şi festivalurile Europei. Joi seară, s-au oprit la Bucureşti iar destinaţia este necunoscută aşa cum se numeşte şi turneul din 2011 "Destination Unknown". După ce au cucerit Elveţia mergând la festivaluri ca Jazz in Willisau, KKL Luzern sau Stanser Musikstage, muzicienii au hotărât că e timpul să călătorească mai mult. Astfel s-a născut "Fischermann's Orchestra - Destination Unknown Tour 2011".

După ce au cucerit Elveţia mergând la festivaluri ca Jazz in Willisau, KKL Luzern sau Stanser Musikstage, muzicienii au hotărât că e timpul să călătorească mai mult. Astfel, s-a născut "Fischermann's Orchestra - Destination Unknown Tour 2011". Fiecare concert este o nouă aventură pentru cei 16 artişti. Concerte stradale, de club sau festivaluri toate sunt unice în felul lor. Scena din grădina Green Hours era neîncăpătoare pentru cei 14 muzicieni.

Aşezaţi pe două rânduri, desculţi şi îmbrăcaţi multicolor, fiecare dintre ei completa poezia muzicală cu instrumentul său improvizând. Au început turneul în România pentru că au vrut să vadă Marea Neagră spune Thomas Reist liderul band-ului.

"La început nu ştiam unde să mergem, şi ne-am decis să facem un turneu în România aşa că de la o lună la alta am avut mai multe concerte prin România, apoi am aflat că toată lumea vine la Bucureşti. Concertul de la Green Hours este al 13-lea din turneu. O să plecăm din România iar destinaţia este necunoscută, asta pentru că nimeni din trupă nu a văzut Marea Neagră, aşa că ne-am decis să ajungem la mare şi să cântăm la graniţele estice."

Rep. Cum a fost publicul, spuneai că eşti prima dată la Green Hours?
Audienţa a fost minunată, au avut un timp de încălzire dar în final i-am adus aproape de noi. Suntem o adunătură de muzicieni de jazz din Elveţia, avem cinci compozitori care scriu muzică pentru trupă aşa că repertoriul nostru este foarte colorat, avem muzică universală, improvizaţie, pictură şi jazz.  

Într-un colţ pe scenă era un geamantan mare, învechit plin de instrumente tradiţionale mici, castaniete, maracas, trianglu, talăgi, pe margine alte instrumente de percuţie tumba, conga, până la cere mari trompetă, saxofon, tobă, chitară bass...     

Christian Winiker la chitară spune că au un repertoriu îsă fac şi multe improvizaţii. Sunt compoziţii cu teme specifice, iar dirijorul ne arată ce urmează, dar în cele două săptămâni de concerte am cântat piesele de atâtea ori încât ştim ce trebuie să cântăm. Este şi multă improvizaţie dar piesele sunt de asemenena scrise.    
Folosiţi foarte multe instrumente, este o geantă acolo cu o mulţime de lucruri, îmi poţi arăta câteva dintre ele? Ohh. nu ştiu denumirea lor. Doar pe câteva. Avem un chambi, o talangă, o cabasa braziliană, foarte multe instrumente de percuţie..   

"Fischermann's Orchestra"  este de gentul de trupă de jazz jucăuşă, fiecare dansează şi îşi interpretează rolul când îi vine rândul să iasă în faţă după cum le indică dirijorul, Reto Eisenring. Pe lângă muzică, te poţi bucura şi de o altă artă. Pictura. Ani Leidner se află cu trupa încă de la începuturi, din 2008. În timp ce băieţii cântă Ani deseanează pe un şevalet improvizat agăţat de ea.

Foloseşte culorile în funcţie de muzica pe care o aude în acel moment. Îşi găseşte câte un personaj dintre cei 14 de pe scenă şi îl pictează pe foi A3 rupte pe jumătate. Desenele vor ajunge în final într-o expoziţie la finalul turneului cu "destinaţie necunoscută".

 
Liliana Simionescu: Fischermann's Orchestra la Bucureşti