Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fotografii ale dictatorilor care au stârnit controverse

saddam.jpg

Saddam Hussein.(Photo : AFP)

O analiză din Le Figaro tratează subiectul fotografiilor cadavrelor unor personalităţi politice care au generat dispute în lume. Publicarea unor fotografii cu trupurile neînsufleţite ale unor dictatori ca Hitler, Mussolini, Ceauşescu sau Saddam Hussein au provocat dezbateri şi în trecut, relatează Le Figaro, după ce preşedintele SAU a refuzat să publice imaginile cu cadavrul lui Osama ben Laden.

Le Figaro face o trecere în revistă a fotografiilor privind moartea unor dictatori din istorie. Jurnaliştii francezi amintesc cum la 26 aprilie 1945, Benito Mussolini şi partenera sa, Clara Petacci, au fost capturaţi în apropiere de lacul Come, în nordul Italiei.

După două zile, după un simulacru de proces, sunt împuşcaţi, iar autorităţile publică fotografia cadavrelor. Cadavrele lor şi ale altor cinci lideri fascişti sunt ulterior expuse în piaţeta Loreto din Milano, atârnate cu capul în jos.

Mulţimea îl insultă şi trage cu pistoale asupra trupului lui Mussolini, fotografii reuşesc să imortalizeze momentul, iar fotografia este publicată pe prima pagină a ziarelor. În ceea ce îl priveşte pe Adolf Hitler, multă vreme au circulat numeroase teorii despre moartea lui, unii afirmând că încă mai trăieşte ascuns într-un buncăr, din cauza lipsei unei fotografii a cadavrului şi a probelor materiale concrete.

O fotografie a sosiei acestuia, Gustav Weler, găsit mort într-un bazin al buncărului, a fost difuzată iniţial ca fiind cea a dictatorului. Îndoielile au sporit după ce au apărut fotografii şi înregistrări video cu cadavrele soţilor Goebbels, care s-au sinucis în acelaşi buncăr. Ulterior s-a dezvăluit că Hitler s-a împuşcat în cap, iar partenera sa, Eva Braun a băut cianură.

Cadavrele lor au fost incinerate, iar cenuşa înhumată la trei metri de uşa buncărului, la ordinele precise ale lui Hitler. Le Figaro aminteşte şi de Nicolae Ceauşescu. La 25 decembrie 1989, după un proces expeditiv, preşedintele român Nicolae Ceauşescu şi soţia acestuia, Elena, sunt declaraţi vinovaţi de genocid şi condamnaţi la moarte.

Dictatorul şi soţia sa sunt împuşcaţi la baza militară de la Târgovişte, informaţia este difuzată la televiziune, dar populaţia se îndoieşte de autenticitatea ei. În aceeaşi seară, autorităţile decid să difuzeze imagini cu executarea televizată. Ulterior, cadavrele sunt înhumate, iar în 2010 cele două corpuri neînsufleţite sunt exhumate, iar analizeze arată că este vorba despre soţii Ceauşescu.

Arestat în decembrie 2003, dictatorul irakian Saddam Hussein este condamnat la moarte la 5 noiembrie 2006 pentru "crime împotriva umanităţii". Patru zile mai târziu, el este spânzurat într-o cazarmă a serviciilor de informaţii militare irakiene la Bagdad.

Unul dintre soldaţii prezenţi la execuţie a filmat cu telefonul mobil în timp ce ceilaţi strigau în grup rugăciuni la care Saddam răspundea sarcastic. Imediat sunt difuzate imagini video cu execuţia sa, care afectează astfel imaginea Irakului şi revigorează polemica privind pedeapsa capitală, scrie Le Figaro.

681