Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa este în febra legalizării

Ştim cu toţii că a fi “verde” în ziua de astăzi e foarte la modă. Referire se face bineînţeles la trendul ecologist. Dar în Franţa, mes amis, în Franţa… situaţia e cu totul alta. Una după alta, anumite chestiuni şi produse “verzi” urmează a fi legalizate în Franţa. Sau cel puţin asta este intenţia.

Ne aducem aminte de incidentele şi violenţele din suburbiile franceze din urmă cu ceva vreme. Maşini incendiate, magazine devastate, morţi, răniţi şi mii de arestări.

Pentru că tensiunile sporesc din nou în cartierele mărginaşe, aleşii locali au găsit o soluţie de aplanare a conflictelor. Iar ea, soluţia verde, a fost îmbrăcată şi frumos de primarii locali în mantia luptei împotriva consumului de droguri de mare risc. Legalizăm cannabisul! În fond, proverbul spune că “dacă nu-i poţi învinge, alătură-te lor”.

Cât de verzi vor deveni cartierele şi, de ce nu, primăriile, nu se specifică. Dar proiectul are şanse mari să ajungă în dezbaterea parlamentului. Şi nici n-ar fi primul de acest gen.

Licoarea verde

Nu, nu este vorba de soluţie de marijuana de băut, care ameliorează traficul intenstinal precum în unele reclame de la televizor. Ci despre absinth, o băutură extrem de alcoolică şi cu efecte halucinogene. Aproape 100 de ani ea a fost interzisă în Franţa, dar guvernul de la Paris a luat decizia de a permite comercializarea unei băuturi denumită “Zâna verde”.

Băutura este asociată cu mari nume din artă şi literatură, care îşi găseau inspiraţia cu ajutorul acestei zâne. E vorba de Edouard manet, Edgar Degas, Henri de Toulouse Lautrec sau Paul Verlaine. În 1915 a fost interzisă pentru efectele sale psihotrope.

Probabil că aleşii Franţei au considerat suficientă prohibiţia la absinth. În aprilie au votat în Senat în favoarea anulării restricţiilor. E drept că re-legalizarea absinthului nu a primit un scop mai nobil precum iniţiativa de decriminalizare a drogurilor din cannabis: marijuana şi haşiş.

Susţinătorii români ai acestui demers ar putea vorbi, poate, cu omologii lor francezi. Nu numai ca în Franţa nu mai e nevoie de lobby pe această temă, dar iniţiativa aparţine chiar politicienilor.

Vom asista oare la campanii electorale cu platforme de un alt fel de verde pe viitor?

 
Laurenţiu Diaconu-Colintineanu