Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Hotel în spaţiu

Primul hotel în spatiu va fi deschis peste 5 ani de o firma din Rusia, la preturi …astronomice. Pentru 600.000 de lire sterline,  viitorii turişti - care vor călători până acolo la bordul unei rachete Soyuz -  vor primi o cameră cu o vedere intergalactică şi gravitaţie zero, se vor învârti în jurul Pământului la fiecare 80 de minute şi se vor putea bucura de 15 ori pe zi de spectaculoasa imagine a răsăritului de soare.

         

Rusia a anunţat recent planurile sale pentru a construi un hotel pe orbita Pământului, care va putea găzdui până la şapte oaspeţi în patru cabine cu ferestre imense, pentru priveliştea de dedesubt.

Doar călătoria până acolo ar fi o aventură în sine - aceasta ar dura două zile la bordul unei rachete Soyuz şi nu va fi ieftină, ajungând la 500.000 lire sterline. Un sejur spaţial de cinci zile va costa 100.000 de lire sterline, la care se adaugă preţul pentru călătoria cu racheta. Hotelul, numit Staţia Spaţială Comercială, ar putea fi deschis în 2016 şi, potrivit celor care au venit cu ideea, va fi mult mai confortabil decât Staţia Spaţială Internaţională folosită de astronauţi şi cosmonauţi.

Oaspeţii pot alege să aibă paturi verticale sau orizontale, mulţumită lipsei gravitaţiei, în vreme ce duşurile vor fi perfect sigilate pentru a evita ca apa să iasă în afara cabinei. Până acum, astronauţii trebuiau să se mulţumească să se spele cu un burete umed pe Staţia Spaţială Internaţională.

Turiştii vor zbura în spaţiu în compania unui echipaj cu experienţă, vor avea la cină mâncare pregătită pe Pământ şi transportată cu racheta pentru a fi reîncălzită într-un cuptor cu microunde. Planul ruşilor este să scape de tuburile cu nutrienţi consumate de astronauţi şi să le înlocuiască cu adevărate delicatese. Ceaiul rece, apa minerală şi sucurile de fructe vor fi, de asemenea, la dispoziţia musafirilor, dar alcoolul este strict interzis.

Toaletele vor folosi jeturi de aer în loc de apă. Apa reziduală va fi reciclată, iar aerul va fi filtrat pentru a înlătura mirosurile şi bacteriile înainte de a fi reintrodus în cabine.

Hotelul spatial este făcut pentru cei bogaţi şi oameni care lucrează pentru companii private ce vor să efectueze cercetări în spaţiul cosmic. Suma cheltuită pentru acest proiect nu a fost dezvăluită.

Un proiect mai vechi, de data aceasta aparaţinând britanicului Richard Branson (detinatorul grupului Virgin), este Virgin Galactic. Potrivit constructorului navei cu care se vor efectua călătoriile în spaţiu, cursa inaugurală va avea loc până la sfârşitul anului 2013, cu şase pasageri la bord.

Un bilet pentru o călătorie la bordul navei spaţiale Virgin Galactic va costa 200.000 de dolari, cu un avans de 20.000 de dolari, pentru un zbor de aproximativ 150 de minute, iar timp de cinci minute, pasagerii vor putea experimenta lipsa gravitaţiei.

Până în aprilie 2011, peste 400 de oameni îşi rezervaseră bilete pentru călătoria spaţială, iar compania a făcut, astfel, încasări de peste 50 de milioane de dolari cu luni de zile înainte de primul zbor. La nivel naţional, în SUA, 76 de agenţii de turism au fost autorizate să vândă bilete pentru zboruri Virgin Galactic.