Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Importantă distincţie literară adjudecată de un român

Scriitorul elveţian de origine română, Cătălin Dorian Florescu a fost recompensat, duminică, cu Premiul pentru cea mai bună carte a anului în Elveţia, pentru cel de-al cincilea său roman. “Jacob se hotărăşte să iubească” a fost preferata juriului care a analizat 60 de titluri din partea a 20 edituri.

“Jacob se hotărăşte să iubească” este o poveste despre dragoste şi prietenie, fugă şi trădare - care debutează la sfârşitul secolului 18, când o parte dintre locuitorii provinciei Lorena pornesc în căutarea unei vieţi mai bune şi ajung, după un drum primejdios, în Banat. Romanul lui Florescu îl are ca personaj principal pe Jacob Obertin.

Născut la Timişoara, Cătălin Dorian Florescu (44 de ani) a emigrat în Elveţia la vârsta de 15 ani. După studiile efectuate la Zurich, românul a lucrat mult timp ca psihoterapeut, înainte de a se consacra scrisului în 2001.

Premiul decernat lui Cătălin Dorian Florescu, în valoare de 40 de mii de franci elveţieni, este oferit de Uniunea editorilor şi librarilor din Elveţia.

În acest an, Cătălin Dorian Florescu s-a impus în faţa altor patru finalişti: Monica Cantieni, Felix Philipp Ingold, Charles Lewinsky şi Peter Stamm, care primesc fiecare câte 2.500 de franci.

Anul trecut distincţia a fost acordată elveţiencei de origine ungară Melinda Nadj Abonji.

"Jacob se hotărăşte să iubească" va apărea, anul viitor, la editura Polirom.