Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jazz meditativ ambiental la Bucureşti

Până la sfârşitul lunii martie în zilele de joi în Bucureşti, mai bine zis undeva pe calea Victoriei, jazz-ul austriac cucereşte capitala. Este vorba de a doua ediţie Austrian Hours @ Green Hours organizat de Forumul Cultural Austriac eveniment realizat în parteneriat cu RFI. După Ulrich Drechsler Cello Quartet, a doua trupă care a urcat joi, 17 februarie, pe scena de la Green Hours a fost "Bleu". Un trio de jazz meditativ ambiental.

Un reportaj de Liliana Simionescu

Seara a început cu o nuanţă muzicală meditativă. Cei trei care au urcat pe scenă au reuşit să capteze atenţia celor din sală din prima şi să îi lase totuşi să dea frâu liber imaginaţiei. Unii băteau ritmul pe genunchi, alţii îşi mişcau capul, alţii pur şi simplu închideau ochii în timp ce trăgeau relaxaţi din ţigară.

Lorenz Raab trompetă, Christof Dienz la zither şi Rainer Deixler la  tobe sunt cei care alcătuiesc trio-ul cunoscut sub numele de "Bleu". Prin muzica lor formaţia Bleu reuşeşte să redea nebunia de nuanţe asociate poate unei atmosfere crepusculare de la cumpăna dintre noapte şi zi. Referindu-se la ei, mulţi critici vorbesc despre "peisagistică muzicală". L-am întrebat pe Lorenz Raab cum şi-ar defini stilul muzical.

"Să vorbim despre muzica noastră este întotdeauna greu, dar în această formulă cântăm de zece ani şi am găsit o cale să ne exprimăm muzica pe care o cântăm. Este un amestec de improvizaţii, de muzică tonală şi atonală.

Mereu facem o legătură între melodii, sunete şi amestecăm totul aşa cum simţim şi ceea ce iese ne place de cele mai multe ori. Întotdeauna simt publicul, chiar dacă audienţa nu este foarte mare simt dacă le place sau nu. Este un public foarte plăcut aici la Bucureşti pentru că oamenii care sunt aici, au venit să asculte ceva nou, ceva alternativ sau ceva la care poate nu s-au aşteptat. În seara asta am putut simţii vibraţia." spune Lorenz Raab.

Ascultate cu atenţie, interpretările, variaţiunile şi improvizaţiile pe care cei trei le fac pe scenă te lasă să îţi găseşti singur calea către muzica lor. Cu ochii închişi pe scenă, concetraţi pe instrumente, "Bleu"  se simt unii pe alţii, improvizează şi intervin cu parte lor de creaţie.

Reacţia oamenilor din sală a fost pe măsură. "E ceva mai nou pentru România, dar a început şi publicul nostru să îşi dezvolte gusturile pentru genul asta de muzică." spune un tânăr. "A fost inedit, au mers foarte mult pe improvizaţie.

A început totul foarte liniştit apoi a crescut în intensitate şi toată luma a început să bată ritmul, din picior, din mână fiecare cum putea. Chiar s-a trăit momentul pentru că s-a mers în acelaşi ritm cu ei" este de părere o altă ascultătoare din sală.

"Sunt foarte tari, cosmos direct. E clar că e ceva atipic, e unic. După prima piesă cum au bătut toţi din palme şi cum s-au conectat direct cu muzica, pentru cei care simt muzica e blue" comentează o altă tânără.  

Trupa "Bleu" s-a aflat pentru prima dată în România iar spectacolul a făcut parte din seria de cinci concerte cu formaţii de jazz de renume internaţional din Austria realizate de Forumul Cultural Austriac la Green Hours.

Concertele Austrian Hours continuă Joi, 10 martie de la ora 21, cu Martin Reiter - Flow. Şi tot joia, de data asta în 31 martie, tot la Green Hours va ajunge la Bucureşti formaţia Random/Control cu David Helbock începând cu ora 21.00.