Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România îşi cheamă tinerii acasă

copii-tabara-sulina.jpg

România îşi cheamă tinerii acasă

În fiecare vară copiii diasporei româneşti din lumea întreagă ajung la Sulina. Aproape 2.000 de copii şi tineri români din ţările în care trăiesc comunităţi româneşti participă şi anul acesta la taberele ARC.

Este vorba de un program iniţiat în anii 90' şi reluat în 2009. Taberele sunt organizate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în colaborare cu Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret.  Liliana Simionescu care a fost la Sulina alături de seria a 8-a, una dintre cele 11 serii de tineri din diaspora care îşi petrec vacanţa în România.
 

Sulina s-a transformat din oraşul cosmopolit care acum două sute de ani era un important punct fluvial pentru Europa, în oraşul copiilor români care au crescut departe de România. Timp de o săptămână ei vin în ţară, vorbesc şi simt româneşte, poate mai mult decât acolo unde au crescut. La intrarea în tabăra ARC stă agăţată la poarta din lemn o plăcuţă pe care scrie "Tabăra Sulina". Curtea mişună de copiii care aleargă sau bat mingea în voie. Cei mari, stau la foişoarele din lemn amenajate în curte, alţii joacă ping-pong, alţii stau la computere. Pe copii din tabără îi recunoşti uşor în oraş sau pe plajă. Ei poartă tricouri colorate în tricolor. Roşu, galben şi albastru. La venirea în tabără într-o adunare generală pe plajă fiecare copil primeşte un tricou şi un drapel. În câteva minute ţărmul liniştit al Mării Negre din Sulina se transformă într-o explozie de culoare, râsete şi bliţuri. Deşi, vin din familii de români din Republica Moldova, Serbia sau Ucraina, mulţii dintre ei se exprimă mai greu în limba română. Contactul cu România vine de multe ori prin muzica sau dansurile populare româneşti. Unii copii ajung chiar pentru prima dată în ţara mamă cu ajutorul Departamentului pentru Românii de pretutindeni care le asigură transportul, masa şi cazarea pe tot parcursul vacanţei. Ce spun însă tinerii români din dispora despre tabăra ARC? Radu Banari din Teleneşti, Republica Moldova a fost vocea cea mai bună a Taberei din Sulina unde a şi câştigat concursul de karaoke.

"Sunt bucuros că sunt aici printre prietenii mei români de pretutindeni. Tabăra Sulina este super, au fost organizate diferite distracţii pentru noi, tineri studenţi şi adolescenţi. Multumesc organizatorilor că au putut face posibilă această distracţie pentru noi. Sunt a doua oară la Sulina şi cânt muzică tradiţională populară din Basarabia", spune tânărul cântăreţ.

De cealaltă parte, Emanuel Veveriţă, din Banatul Sârbesc se laudă că vine din "cel mai pur sat românesc din Serbia". "Foarte frumos, am trăit fiecare clipă şi pot spun că toţi îmi sunt ca şi fraţii, o familie mare e puţin spus. Vin din Bantul Sârbesc, 40 de km de la Vârşeţ, satul Sânt Mihai şi vreau să spun că satul meu este cel mai mare sat pur românesc din Banatul Sârbesc. Aici este o experienţă foarte frumoasă, bună, plină de bogăţii duhovniceşti pentru că noi românii suntem cu toţii fraţi, fie că suntem din Serbia, Basarabia, Ucraina... Românii de pretutindeni, acelaşi sânge curge prin venele tuturor" spune tânărul Emanuel Veveriţă din Serbia.

La rândul său, Diana Donţu din Căuşeni spune că îi place foarte mult în România. "Îmi place foarte mult, mai ales pentru că iată cum sunt românii-sârbi care chiar dacă au drepturi în ţara lor sunt şi alţii care sunt represaţi şi când vin aici se simt mult mai liberi."

În fiecare zi, copii au avut un program de excursii pe mare, karaoke, dans sau timp liber pentru a hoinări prin Sulina. Aşezat lângă focul de tabără, Artiom din Chişinău îmi spune că el chiar şi-ar dori să trăiască la Sulina, pe malul Dunării. "La Sulina mi-a placut cel mai mult marea şi Delta, nu am văzut pelicani pentru că au fost mai multe bărci şi i-au alungat. Sunt din Chişinău şi este prima dată la Sulina, chiar le spuneam prietenilor mei că vreu să trăiesc aici, e frumos.”

Taberele ARC au o tradiţie de 8 ani. Anul trecut Tabăra de la Sulina, a găzduit 2.000 de copii şi tineri români din Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Ungaria, Bulgaria, Albania şi Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, şi tineri de origine română din Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, Canada şi Orientul Mijlociu. Imposibil să nu mergi pe străzile din Sulina si să nu îi auzi pe copii fredonând melodia artistului basarabean, Ion Suruceanu "Ce seară minunată".

La final de tabără după ce s-au legat prietenii, şi-au împărţit unii altora daruri, au cântat la chitară lângă focul de tabără şi au gustat puţin din ce înseamnă România, puştii se salută cu sloganul "Să fie bine!", frază pe care coordonatorul de programe, George Posea o spune tuturor celor care trec pragul taberei de la Sulina.

"Vă aşteptăm în fiecare an. Vă aştept cu drag. România îşi cheamă tinetrii acasă! Vă iubim..." le spune George în aplauze şi strigăte de bucurie.