Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


După 10 ani de căutări, Osama bin Laden a fost ucis

După 10 ani de căutări, Osama ben Laden a fost ucis în Pakistan. Este o realizare istorică a Statelor Unite. A fost mesajul preşedintelui american Barack Obama, mesaj care de dimineaţă făcea înconjurul lumii.

Comunitatea internaţională salută anunţul Statelor Unite privind eliminarea teroristului numărul unu al planetei în timp ce aliaţii NATO şi partenerii săi dau asigurări că îşi vor continua misiunea în Afganistan.  

Uciderea lui ben Laden nu aduce şi sfârşitul războiului împotriva terorismului. Talibanii pakistanezi jură să răzbune moartea liderului Al-Qaida. De altfel, Interpolul avertizează într-un comunicat că riscul de atacuri teroriste creşte. În România, cel puţin deocamdată gradul de alertă teroristă nu se modifică.

Discutăm şi despre cine îi va succede în fruntea al-Qaida lui Ossama ben Laden. Analiştii apreciază că reţeaua, deja slăbită şi fără control direct asupra grupărilor care pretind că îi sunt asociate, va cunoaşte o criză de succesiune odată cu moartea liderului său.

În fine, pe plan intern, începând de astăzi România are un nou Cod al Muncii. Prevederile sale sunt aşteptate să ducă la creşterea flexibilizării pieţei muncii şi la înfiinţarea de noi locuri de muncă. Care sunt principalele modificări vă spunem în această seară.

 
Emisiunea 40 de minute din 2 mai 2011