Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


858 – 2 euro pentru extinderea secţiei de Terapie Intensivă de la Marie Curie

prima.jpg

Foto: Alex Popa

Vă invit să intrăm împreună în secţia de Terapie Intensivă Nou-Născuţi a spitalului Marie Curie din Bucureşti. E un spaţiu mic în care ajung copiii cu şanse slabe la viaţă sau fără şanse deloc. Mulţi dintre ei sunt salvaţi prin proceduri practicate în premieră în România, de medicul neonatolog Cătălin Cârstoveanu – şeful secţiei de Terapie Intensivă.

Toată secţia – adică hol, saloane, cabinetul medicului, spaţii pentru aparatură – se întinde pe o sută de metri pătraţi; cam cât două garsoniere mai răsărite. Capacitatea e de maxim şase copii, dar sunt trataţi în permanenţă dublu. „Legea ar zice să închid uşa şi să le spun părinţilor că nu mai e loc. Că asta e, atâta se poate, de restul nu ne pasă… Să nu mai răspund la telefoanele disperate ale părinţilor sau ale medicilor din ţară care mă roagă să mai primesc un copil. Cum să fac asta? Îi tot primim, am pus incubatoare peste tot… Sigur că e ilegal, dar e şansa lor la viaţă. Nu ne putem uita la ei cum mor.“ spune dr Cârstoveanu.
Aşa au început proiectele de extindere şi modernizare a spitalului public Marie Curie cu bani din donaţii.

Foto: Alex Popa

Secţia de Cardiochirurgie închisă, între timp copii intubaţi sunt duşi în străinătate cu avioane low cost

Primul proiect, înfiinţarea secţiei de Cardiochirurgie pediatrică e gata de un an şi jumătate. E unul din cele mai moderne spaţii medicale din România, dar stă închis pentru că Ministerul Sănătăţii nu a aprobat schema de personal. Motivele sunt complicate: birocraţia e doar unul dintre ele.

Între timp, din 10 copii cu probleme cardiace care ajung la Marie Curie, 6 mor. Cu restul, pleacă pe rând doctorul Cârstoveanu la clinici din străinătate, unde sunt operaţi pe inimă. Sunt transportaţi în condiţii greu de imaginat într-o lume sănătoasă: intubaţi, în avioane de linie low cost.

Foto: Alex Popa

Între timp, medici specializaţi în străinătate, care au acceptat să lucreze la Marie Curie, aşteaptă să îi poată opera la Bucureşti. Ministerul Sănătăţii, care a contribuit cu o parte din fonduri la dotarea secţiei, nu pare interesat să-şi protejeze investiţia.

Blocul de neurochirurgie e vis-a-vis de sala de operaţii pentru cardio şi seamănă cu spaţiile de operaţii pe care le vedem în filme. A fost inaugurat zilele acestea prin câteva operaţii reuşite – premiere în România. Sergiu Stoica e un neurochirurg şcolit în Franţa şi Canada, care a acceptat să revină la Bucureşti.

Foto: Alex Popa

Nu departe de blocurile operatorii, o secţie de Cardiologie pentru copii a fost reamenajată exclusiv cu bani din donaţii. Stă tot închisă, în timp ce copiii bolnavi sunt trataţi în ambulatoriu sau internaţi la alte secţii.

SMS la 858 pentru extinderea secţiei de Terapie Intensivă

Al doilea proiect de la Marie Curie e extinderea secţiei de Terapie Intensivă pentru nou-născuţi. În România pot fi primi asistenţă doar 30% dintre nou-născuţii care au nevoie de Terapie Intensivă – îmi spune Cătălin Cârstoveanu. „Ne-am decis să nu mai aşteptăm banii care nu or să vină probabil niciodată. O facem din donaţii. Cei care vor să ne ajute, pot trimite un SMS la 858 şi au donat 2 euro“ – adaugă Alex Popa, de la Asociaţia Inima Copiilor. Sloganul campaniei:

Foto: Alex Popa

„Chiar și fără să fii acolo, simți cât de importantă este o secție de terapie intensivă pentru un copil abia venit pe lume.”

Detalii despre proiectele de la Spitalul Marie Curie pe inimacopiilor.ro 

Într-o ediţie viitoare a Sănătatea Fm, o anchetă pe larg despre situaţia noii secţii de Cardiochirurgie.

Emisiunea Sănătatea FM din 6 iunie 2012