Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Accidente rutiere în străinătate - obţinerea despăgubirilor şi măsuri de protecţie

Accidentul recent din Franţa, în care a fost implicat un autocar care transportă cetăţeni români, a readus în atenţia publicului problema evenimentelor rutiere de acest gen care se pot petrece în străinătate.

În cazul de faţă, obţinerea despăgubirilor este un proces relativ simplu, pentru că autocarul era înmatriculat în România, pasagerii sunt români şi, prin urmare, aceştia se pot adresa direct asiguratorului din ţara noastră. "Situaţia se complică însă în cazul în care autovehiculul vinovat de accident este înmatriculat în străinătate", a subliniat Sorin GRECEANU, Directorul General al Fondului de Protecţie a Victimelor Străzii, în cadrul emisiunii "Ora de risc".

Ion MOISE, Director General, E-Claims Management, a adăugat că "cetăţenii români au la dispoziţie două metode în cazul în care sunt victimele unui accident produs peste hotare, în Spaţiul Economic European, de un autovehicul înmatriculat în ţara respectivă: fie se întorc în ţară şi află cine este reprezentantul din România al asiguratorului străin, fie se adresează direct biroului asiguratorului din ţara respectivă, prin sistemul Carte Verde. A doua soluţie este însă mai complicată, deoarece presupune apelarea la o casă de avocatură care să îl reprezinte în faţa biroului asiguratorului".

În plus, dacă acidentul are loc în ţări din afara spaţiului UE, precum Turcia, Ucraina sau Rusia, lucrurile devin mai dificile, deoarece companiile de asigurare din aceste teritorii nu sunt obligate să îşi numească reprezentant în România şi, prin urmare, păgubitul trebuie să se adreseze direct asiguratorului din ţara respectivă.

 
Emisiunea Ora de risc din 4 septembrie 2012