Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Antibioticele şi efectul lor limitat

medicamente.jpg

Antibioticele şi efectul lor limitat

Din anii '30,  când biologul britanic Alexander Fleming a uitat căldura pornită în weekend în biroul său, descoperind astfel accidental o ciupercă cu puteri magice, antibioticele au salvat sute de mii de vieţi.

Acestea, folosite însă în mod aleatoriu,  creează o rezistenţă a bacteriilor şi împiedică însănătoşirea. Fenomenul provoacă 25.000 de decese anuale în UE. După semnalul de alarmă şi unii paşi concreţi făcuţi de Comisia Europeană anul trecut, Parlamentul European revine asupra problemei. Deputaţii au votat marţi, 11 decembrie, o rezoluţie prin care cer Comisiei noi acţiuni pentru prevenirea folosirii greşite a antibioticelor pentru om şi animal. Ei cer şi o mai bună informare a populaţiei ca şi alte mijloace dedicate cercetării pentru a dezvolta noi antibiotice, mai ieftine şi mai accesibile. 

Despre abuzul de medicamente, cu Victor Olshavschy - reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România, nutriţionistul Gheorghe Mencinicopschi şi Pavel Chirilă - doctor care practică medicina alternativă.