Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


BNR a revizuit prognoza de inflaţie

daianu-daniel.jpg

Fostul ministru de finanţe, Daniel Dăianu

BNR creşte prognoza de inflaţie atat pentru anul în curs cât şi pentru 2012. Altfel spus Banca Naţională dă un semnal că românii se vor confrunta cu noi creşteri de preţuri. Ne explică analistul economic Daniel Dăianu, fost ministru de finanţe.

După ce la începutul săptămânii vestea lichidării lui Osama bin Laden de către forţele speciale americane făcea înconjurul lumii, acum decizia preşedintelui american de a nu publica fotografiile cu cadavrul liderului al-Qaida stârneşte opinii pro şi contra. Şeful Casei Albe îşi motivează decizia prin faptul că prezentarea pozelor ar constitui "un risc pentru securitatea" Statelor Unite şi ar putea fi folosite în scopuri propagandistice.

Portugalia a ajuns la un acord cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană asupra unui program de salvare de 78 de miliarde de euro, cu o durată de trei ani, care acordă Lisabonei mai mult timp pentru atingerea ţintelor de deficit bugetar. Portugalia se confruntă cu datorii ridicate ale sectorului public, probleme în sistemul bancar, cu o piaţă a muncii rigidă şi un sistem de pensii costisitor.

Britanicii sunt chemaţi astăzi la urne pentru a se pronunţa în favoarea sau împotriva schimbării sistemului de vot. Aproximativ 46 de milioane de alegători britanici au de ales între menţinerea scrutinului majoritar într-un singur tur, care favorizează formaţiunile mari, şi scrutinul alternativ, care avantajează partidele mici. Sondajele publicate înaintea scrutinului indică însă că vor domina răspunsurile negative.

Emisiunea 40 de minute din 5 mai 2011