Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bugetul Uniunii Europene, stabilit la Bucureşti

Prietenii coeziunii s-au reunit vineri la Bucureşti. Este vorba de statele membre, între care şi România, care pledează pentru ca în bugetul Uniunii din perioada 2014-2020 să fie păstrate sumele alocate politicii de coeziune, care le-ar permite statelor mai puţin dezvoltate să atingă nivelul mediei din Uniune.

Care a fost rezultatul întâlnirii vă spunem în această seară.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, se află în primul turneu în străinătate de la realegerea sa în martie, a fost la Berlin şi va ajunge în această seară la Paris. Siria este subiectul principal al întrevederilor cu Angela Merkel şi Francois Hollande, având în vedere sprijinul pe care Moscova îl oferă Damascului. Kremlinul, aliat al regimului lui Bashar al-Assad, a avertizat  că niciun fel de presiuni nu îl vor determina să îşi schimbe poziţia în Consiliul de securitate al ONU.
În contextul noului scrutin legislativ anticipat din Grecia, atât puterea cât şi opoziţia prezintă programe de relansare economică. Liderul partidului radical de stânga Syriza, Alexis Tsipras, a anunţat că doreşte înlocuirea memorandumului convenit cu UE şi FMI cu un astfel de program. Ce conţin aceste documente vă spunem în 40 de minute.
Ministrul delegat pentru mediul de afaceri, Lucian Isar are planuri mari pentru Cluj-Napoca. Vrea să înfiinţeze acolo un orăşel de tipul Silicon Valley din Statele Unite,  "o aglomerare de afaceri" în IT aşa a descris ministrul proiectul, în care să fie atrase mari companii internaţionale în domeniu. Care sunt şansele ca intenţia să devină realitate ne lămurim în această seară.

 
Emisiunea 40 de minute din 1 iunie 2012