Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ceremonie Nobel la Oslo

Autorităţile de la Beijing nu i-au permis lui Liu Xiaobo să facă deplasarea în Europa. El este condamnat la 11 ani de închisoare pentru că a cerut democratizarea Chinei.

Comitetul Nobel cere Chinei să îl elibereze pe Liu Xiaobo. În timpul unei ceremonii simbolice desfăşurate la Oslo, în capitala Norvegiei, disidentul chinez a fost recompensat  cu premiul Nobel pentru pace. O diplomă a fost aşezată pe un scaun gol, pentru că autorităţile de la Beijing nu i-au permis acestuia să facă deplasarea în Europa. Liu Xiaobo este condamnat la 11 ani de închisoare pentru că a cerut democratizarea Chinei.

Curtea Constituţională din Republica Moldova a admis cererea comuniştilor de renumarare a voturilor exprimate în cadrul alegerilor parlamentare din 28 noiembrie. Comisia Electorală Centrală are la dispoziţie 7 zile pentru această operaţiune. Între timp, la Chişinău negocierile pentru formarea unei coaliţii continuă.Discuţiile dintre comunişti şi democraţii lui Marian Lupu avansează. Cu detalii ni se va alătura în 40 de minute corespondentul RFI Valeria Viţu. 20% din populaţia greacă a intrat, în ultimul an, în aşa-numita categorie a „sărăciţilor”, în timp ce rata oficială a şomajului este estimată la 12,6%.

Neoficial, se apreciază că ar fi cu cel puţin 4 procente mai ridicată. În acelaşi timp, Grecia se situează pe primul loc, în Uniunea Europeană, în ceea ce priveşte  majorarea preţurilor produselor şi serviciilor. De la Atena ne va aduce cele mai noi informaţii corespondentul RFI Monica Chihaia.

Se încheie vineri conferinţa internaţională pe probleme climatice organizată la Cancun, în Mexic. Specialişti din 194 de ţări au încercat să extindă protocolul de la Kyoto care prevede măsurile legale privind reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră şi care expiră în 2012. Subiectul în emisiunea din această seară.

 
Emisiunea 40 de minute din 10 decembrie 2010