Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Comisia Europeană a renunţat la procedura de sancţionare împotriva Franţei

La sfârşitul săptămânii trecute Parisul aducea la Bruxelles o serie de garanţii, în sensul transpunerii în legislaţia naţională a unor prevederi privind libera circulaţie a cetăţenilor europeni. Noi manifestaţii în Franţa împotriva reformei pensiilor. Protestele au fost însoţite de episoade violente în mai multe oraşe ale ţării, care se confruntă şi cu o lipsă de carburanţi. Joi Senatul francez va da votul decisiv asupra controversatei legi a pensiilor. Miercuri la Bucuresti vine o nouă delegatie a Fondului Monetar Internaţional, care va verifica dacă guvernul s-a ţinut de cuvânt în privinţa promisiunilor făcute. Se va discuta de asemenea despre posibilitatea încheierii unui nou acord, de tip preventiv, cu creditorii internaţionali. Atacul comis marţi asupra Parlamentului din capitala cecenă Groznîi, readuce în discuţie situaţia conflictuală din Caucazul de Nord. Republicile separatiste sunt aproape zilnic scena unor atacuri, ambuscade sau atentate.

Comisia Europeană a renunţat la procedura de sancţionare împotriva Franţei. Asta după ce la sfârşitul săptămânii trecute Parisul aducea la Bruxelles o serie de garanţii, în sensul transpunerii în legislaţia naţională a unor prevederi privind libera circulaţie a cetăţenilor europeni. Dacă mai are Parisul vreun motiv să se teamă ne va spune corespondentul RFI la Bruxelles Mihaela Gherghişan.

Noi manifestaţii în Franţa împotriva reformei pensiilor. Protestele au fost însoţite de episoade violente în mai multe oraşe ale ţării, care se confruntă şi cu o lipsă de carburanţi. Situaţia s-ar putea inflama şi mai mult, mai ales că joi Senatul francez este aşteptat să dea votul decisiv asupra controversatei legi a pensiilor.

Atacul comis marţi asupra Parlamentului din capitala cecenă Groznîi, readuce în discuţie situaţia conflictuală din Caucazul de Nord. Republicile separatiste sunt aproape zilnic scena unor atacuri, ambuscade sau atentate. Discutăm în 40 de minute despre butoiul cu pulbere din această parte a lumii.

În ţară, pe fond de proteste sindicale, este aşteptată miercuri o nouă vizită a Fondului Monetar Internaţional, care va verifica dacă guvernul s-a ţinut de cuvânt în privinţa promisiunilor făcute. Se va discuta de asemenea despre posibilitatea încheierii unui nou acord, de tip preventiv, cu creditorii internaţionali.

Discutăm în emisiunea din această seară şi despre aşa numitele stenograme ale lui Vântu. Discuţiile dintre omul de afaceri şi şefii grupului Realitatea-Caţavencu referitoare la politica editorială a trustului, readuc în discuţie introducerea presei ca vulnerabilitate în Strategia Naţională de Apărare. În emisiunea din această seară un interviu cu Ioana Avădani, şefa Centrului pentru Jurnalism Independent.