Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Continuă ofensiva anticorupţie din vămile româneşti

Luni dimineaţă procurorii şi jandarmii au descins la vama Albiţa din judeţul Vaslui. 53 de poliţişti de frontieră, între care şeful sectorului Poliţiei Frontieră au fost duşi la audieri la Bucureşti, suspecţi de luare de mită.

 Între timp de la Cotroceni preşedintele Traian Băsescu a vorbit despre raportul intermediar pe justiţie şi a atras atenţia că un eventual eşec legat de dosare de mare corupţie va aduce un raport negativ în vară pentru România.

Bilanţ îngrijorător, încă provizoriu al violenţelor din Libia : peste 230 de persoane au fost ucise în confruntările din ultimele patru zile, potrivit Human Rights Watch. Uniunea Europeană condamnă violenţele dar şi Ghaddafi ameninţă Europa: autorităţile de la Tripoli spun că vor renunţa să mai blocheze emigraţia ilegală către continent, în cazul în care europenii nu vor susţine regimul.

În presa franceză are loc o vastă şi nuanţată dezbatere legată de evenimentele din lumea arabă şi musulmană. Participă la această veritabilă confruntare de idei numeroşi editorialişti şi oameni politici, dar şi scriitori, istorici sau artişti. Iar deseori concluziile au o notă autocritică.

Proiectul de modificarea a Codului Muncii care va fi asumat de guvern. Anunţul a fost făcut de premierul Emil Boc. Data angajării răspunderii în Parlament va fi stabilită după o serie de consultări cu parlamentarii coaliţiei de guvernământ. Negocierile partenerilor sociali cu Guvernul pe marginea acestui subiect au eşuat. De altfel sindicatele sunt aşteptate să anunţe luni calendarul viitoarelor proteste.

Vizite importante în Serbia pentru parcursul european al ţării. La Belgrad soseşte luni prima delegaţie de experţi ai Comisiei Europene pentru a verifica situaţia reformelor în domeniul justiţiei dar şi procurorul Curţii de la Haga pentru crime de război. 

Emisiunea 40 de minute din 21 februarie