Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Deocamdata, Franta nu ne vrea in Spatiul Schengen

Franţa se va asigura că decizia Uniunii Europene privind aderarea Romaniei şi Bulgariei la spaţiul Schengen nu va fi luată până în vara lui 2011. Este declaraţia ministrului francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche. Cei mai importanţi lideri ai lumii s-au reunit la Seul, în capitala Coreei de Sud unde începe summitul G20 al celor mai dezvoltate economiii ale lumii plus statele în curs de dezvoltare, aşa numitele ţări emergente. Franţa sărbătoreşte joi Ziua Armistiţiului. Pe 11 noiembrie 1918 lua sfarsit primul război mondial.

Franţa se va asigura că decizia Uniunii Europene privind aderarea Romaniei şi Bulgariei la spaţiul Schengen nu va fi luată până în vara lui 2011. Este declaraţia ministrului francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche. Poziţia Parisului este concordantă cu cea a Olandei care a anunţat deja că ne condiţionează explicit aderarea la spaţiul fără frontiere, de progresele în reformarea sistemului judiciar. Discutăm subiectul în 40 de minute.

Una caldă, una rece de la preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului are încredere în evaluările FMI şi ale Comisiei Europene privind o creştere economică de 1,5% anul viitor, pe de altă parte anunţă că până la sfârşitul anului, 26.000 de salariaţi trebuie să părăsească sistemul bugetar. Au fost mesaje transmise la o conferinţă organizată de Consiliul Investitorilor Străini. Ce altceva le-a mai spus preşedintele acestora şi care a fost reacţia în mediul de afaceri vă spunem în emisiunea din această seară.

Cei mai importanţi lideri ai lumii s-au reunit la Seul, în capitala Coreei de Sud unde începe summitul G20 al celor mai dezvoltate economiii ale lumii plus statele în curs de dezvoltare, aşa numitele ţări emergente. O reformă a sistemului monetar internaţional, este propunerea pe care preşedintele Nicolas Sarkozy o va lansa la această întâlnire care nu începe sub auspicii foarte bune, Statele Unite şi China sunt în centrul unui război monetar. Detaliile în 40 de minute.

Franţa sărbătoreşte joi Ziua Armistiţiului. Pe 11 noiembrie 1918 lua sfarsit primul război mondial. Este o zi extrem de importantă în Hexagon, cu o semnificaţie mult mai mare faţă de ziua care a marcat încheierea celei de-a doua conflagraţii mondiale de exemplu. Istoricul Matei Cazacu o să ne explice în această seară.