Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


DSK a demisionat din funcţia de conducere a FMI

Dominique Strauss-Kahn a demisionat din funcţia de conducere a FMI, respingand inca odata toate acuzatiile care ii sunt aduse. O adevarata lupta la nivel mondial se declanseaza, oficial, pentru aceasta functie. Economiile emergente ar putea întrerupe tradiţia ca un european să conducă organizaţia. Analizăm subiectul în 40 de minute.

Preşedintele american Barack Obama este aşteptat să prezinte joi un plan de ajutor economic în valoare de mai multe miliarde de dolari destinat într-o fază iniţială Egiptului şi Tunisiei. Planul e similar cu cel aplicat în Europa de Est după încetarea războiului rece, aşa numitul Plan Marshall.  

România are nevoie de o reorganizare administrativă pentru "a permite investiţiilor să se deruleze", în condiţiile în care actuala formă de organizare "nu poate stimula dezvoltarea". Este declaraţia preşedintelui Traian Băsescu. O idee corectă dar greu de pus în practică din punct de vedere politic, spune directorul de cercetare al Societăţii Academice din România Sorin Ioniţă. Un interviu în 40 de minute.  

Comentăm şi o altă declaraţie a preşedintelui care spune că CAS-ul  nu se poate reduce în acest an pentru că în România e un campionat al eludării taxelor. Dacă toţi agenţii economici ar plăti contribuţia aceasta ar putea fi diminuată, a adăugat şeful statului. Comentăm în 40 de minute.

Pe final de emisiune luăm pulsul evenimentelor de la Cannes. Trimisul nostru special Vasile Damian a stat de vorbă cu regizorul Cătălin Mitulescu şi cu actorii principali din pelicula “Loverboy”, în competiţie la secţiunea “ Un certain regard”.

Emisiunea 40 de minute din 19 mai 2011