Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Euranet - 10 Septembrie

Sindicatele strâng rândurile. 800.000 de medici, profesori, poliţişti şi funcţionari publici vor fi în grevă generală pe 5 octombrie. Patetic şi uneori emoţionant. Aşa apreciază comentatorii discursul fluviu al preşedintelui Barack Obama susţinut în faţa. Ofensivă bulgărească la Bruxelles. Premierul Boiko Borisov se află în capitala belgiană şi va fi primit joi după-amiază de preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso. Europa de Est e cuprinsă de febra modei bio.

Sindicatele strâng rândurile. 800.000 de medici, profesori, poliţişti şi funcţionari publici vor fi în grevă generală pe 5 octombrie. Nou înfiinţata Alianţă a Bugetarilor avertizează astfel autorităţile că nu este de acord cu prevederile legii unice de salarizare. Pe acest act normativ guvernul îşi va asuma răspunderea chiar săptămâna viitoare. Cât de efeicient este aşadar un protest la trei săptămâni după ce zarurile vor fi, în principiu, aruncate încercăm să aflăm de la Elena Iorga coordonator de programe la Institutul pentru Politici Publice.

Patetic şi uneori emoţionant. Aşa apreciază comentatorii discursul fluviu al preşedintelui Barack Obama susţinut în faţa Congresului pe tema reformei în sănătate. De reuşita acestui proiect depinde credibilitatea politică a liderului de la Casa Albă, atât pe plan intern cât şi internaţional. Matei Vişniec ne aduce lămuriri în 40 de minute.

Ofensivă bulgărească la Bruxelles. Premierul Boiko Borisov se află în capitala belgiană şi va fi primit joi după-amiază de preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso. Sofia încearcă să recâştige încrederea Europei şi mai ales banii ei, după ce anul trecut a pierdut fonduri importante din cauza lipsei rezultatelor la capitolul anticorupţie. Stăm de vorbă cu Mihaela Gherghişan corespondent RFI la Bruxelles.

Europa de Est e cuprinsă de febra modei bio. În România şi Bulgaria apar cafenele şi restaurante bio, în Ungaria pieţele cu produse fără conservanţi sunt luate cu asalt, la fel şi raioanele cu astfel de marfă din supermarketurile poloneze. Rămân însă nerezolvate o serie de probleme: preţul ridicat al acestor produse şi un circuit de producţie foarte complicat, ne va explica Petre Răileanu.