Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Euranet - 14 Septembrie

La un an de la colapsul gigantului bancar Lehman Brothers, care marca în mod oficial începutul crizei economice şi financiare mondiale, preşedintele american Barack Obama se adresează naţiunii chiar din inima sistemului financiar, pe Wall Street.

La un an de la colapsul gigantului bancar Lehman Brothers, care marca în mod oficial începutul crizei economice şi financiare mondiale, preşedintele american Barack Obama se adresează naţiunii chiar din inima sistemului financiar, pe Wall Street. Este de aşteptat să anunţe liderul de la Casa Albă că perioada în care guvernul s-a implicat in sectorul finnciar a luat sfârşit.

Important este cum poate evolua de acum înainte economia mondială? Perspectivele sunt optimiste având în vedere că mai multe ţări ies sau ar putea ieşi mai repede din recesiune decât se prevedea iar bursele cresc impulsionate de planurile guvernamentale de relansare. Şi cam astea ar fi veştile bune pentru că activitatea economică nu este destul de dinamică pentru a permite o relansare a pieţii muncii. În aceste condiţii criza şomajului ar putea dura mai mult decât criza economică. Discutăm despre toate acestea în 40 de minute.

La sfârşitul anului trecut, în pofida mesajelor liniştitoare venite de la autorităţi, România simţea şi ea fiorii crizei. Săptămâna trecută guvernatorul BNR Mugur Isărescu avea veşti bune: economia îşi va reveni dacă nu în trimestrul trei, categoric în patru. Totuşi, despre o revenire susţinuta a economiei autohtone nu vom putea vorbi foarte curând crede consilierul şefului Băncii Centrale Adrian Vasilescu. Ascultaţi un interviu în 40 de minute.

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene analizează luni la Bruxelles progresele României şi Bulgariei în reforma justiţiei şi combaterea corupţiei, după ce în iulie Comisia Europeană sublinia progresele înregistrate dar sublinia că eforturi mai sunt necesare. Reuniunea miniştrilor are loc cu câteva luni înainte să expire clauza de savgardare aplicată Bucureştiului şi Sofiei. Asta nu înseamnă însă că cele doua ţări ies de sub monitorizarea Bruxellesului. Vine cu lămuriri corespondentul RFI Mihaela Gherghişan.