Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Euranet - 16 Septembrie

PortughezulJose Manuel Barroso a fost reales în fruntea Comisiei Europene, cu o majoritate confortabilă. Drepturile comunităţii româneşti din Italia, probabil cea mai delicată temă de dezbatere dintre premierul Emil Boc şi omologul său italian Silvio Berlusconi. Înfiinţarea unei bănci agricole, după model francez şi german, ar facilita accesul fermeierilor la credite. Despre "miracolul polonez" ne povesteşte în 40 de minute Vasile Damian.

O vară lungă şi fierbinte pentru Jose Manuel Barroso a luat sfârşit miercuri. Portughezul a fost reales în fruntea Comisiei Europene, cu o majoritate confortabilă. O victorie previzibilă spun unii având în vedere că a fost singurul candidat pentru această funcţie, dar cu o puternică opoziţie din partea verzilor şi socialiştilor. Care sunt priorităţile lui Barroso în următorii 5 ani ne va spune Mihaela Gherghişan corespondentul RFI la Bruxelles.

Drepturile comunităţii româneşti din Italia, probabil cea mai delicată temă de dezbatere dintre premierul Emil Boc şi omologul său italian Silvio Berlusconi. Boc se află la Roma într-o vizită de două zile, a fost primit într-o audienţă şi de Papa Benedict. Ştefan Popescu, corespondentul nostru în Italia ne va da detalii.

Înfiinţarea unei bănci agricole, după model francez şi german, ar facilita accesul fermeierilor la credite. Propunerea este avansată de un fost ministru de finanţe Daniel Dăianu. Dacă ar putea deveni realitate şi în cât timp ne spune Andreea Orosz în magazinul european.

Despre "miracolul polonez" ne povesteşte în 40 de minute Vasile Damian. Multă vreme considerată ţara cea mai puţin dinamică dintre cele intrate recent în Uniune, Polonia îşi ia astăzi revanşa rezistând bine în faţa crizei economice mondiale, singurul stat din Uniunea Europeană care a scăpat de criză, apreciază ziarul financiar "Les Echos". Discutăm pe larg în 40 de minute.