Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Euranet - 23 Septembrie

Sistemul public de pensii este supus “unor riscuri uriaşe”, “împovărat” de cheltuieli foarte mari si ameninţat de “evoluţii demografice îngrijoratoare”. Un nou scandal în sistemul sanitar românesc. Un reportaj realizat de Academia Caţavencu susţine ca la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara medicii folosesc la mai mulţi pacienţi instrumente medicale de unică folosinţă. Acţiuni mondiale rapide şi curajoase au cerut liderii lumii reuniţi la New Zory în cadrul Conferinţei Internaţionale privind schimbările climatice. Egipteanul Faruk Hosni, acuzat de antisemitism ratează conducerea UNESCO fapt ce aduce în fruntea organizaţiei o bulgaroaică.

Sistemul public de pensii este supus “unor riscuri uriaşe”, “împovărat” de cheltuieli foarte mari si ameninţat de “evoluţii demografice îngrijoratoare”. Sunt concluziile comisiei prezidenţiale pentru analiza riscurilor sociale şi demografice, care şi-a prezentat raportul la Cotroceni. Sunt cifre halucinante, în ultimii 18 ani în special pe sectorul pensiilor de invaliditate: numărul acestora a crescut cu 430%. Un popor bolnav în masă spun specialiştii sau unul de asistaţi social cum avertiza recent chiar preşedintele Băsescu. Care e soluţia? Schimbarea criteriilor în baza cărora se fac dosarele de pensionare, crede fostul ministru al Muncii Mariana Câmpeanu.

Un nou scandal în sistemul sanitar românesc. Un reportaj realizat de Academia Caţavencu susţine ca la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara medicii folosesc la mai mulţi pacienţi instrumente medicale de unică folosinţă. Laşi un pacient să moară sau îl urci pe masa de operaţie şi faci intervenţia cu ce instrumentar ai la îndemână? Încearcă un răspuns preşedintele Colegiului Medicilor din România Vasile Astărăstoaie.

Acţiuni mondiale rapide şi curajoase au cerut liderii lumii reuniţi la New Zory în cadrul Conferinţei Internaţionale privind schimbările climatice. Acţiuni care din păcate rămân pe hârtie şi nu sunt puse în practică. Aşa stau lucrurile cu trei luni înaintea conferinţei cruciale de la Copenhaga privind schimbările climatice, de la care se aşteaptă obţinerea unui tratat care să înlocuiască protocolul de la Kyoto. Discutăm subiectul cu Vincenţiu Iluţiu.

Egipteanul Faruk Hosni, acuzat de antisemitism ratează conducerea UNESCO fapt ce aduce în fruntea organizaţiei o bulgaroaică. Despre această premieră, pentru că nici o femeie nu a mai ocupat această poziţie vorbim în 40 de minute cu Petio Petkov, corespondentul RFI la Sofia.