Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fenomenul corupţiei se accentuează

Potrivit studiului Transparency International, în ultimul an, la nivel mondial,  o persoană din 4 a dat mită. Statele Unite renunţă să mai impună Israelului suspendarea colonizării în Cisiordania, ca şi condiţie în procesul de pace din Orientul Mijlociu.

Fenomenul corupţiei se accentuează. Este concluzia celui mai recent raport al Transparency International, potrivit căruia, în ultimul an, la nivel mondial,  o persoană din 4 a dat mită. România stă în continuare prost la acest capitol. În 40 de minute un interviu cu Laura Ştefan, coordonator de programe la Societatea Academică din România.

Comunismul a fost "o idee bună, dar prost aplicată", cel puţin aşa consideră 44% dintre români, potrivit unui sondaj realizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. Cum interpretează datele cercetării sociologul Mircea Kivu aflaţi în 40 de minute.

Discutăm tot în această seară şi despre rezultatele unui studiu realizat în rândul ţărilor membre OCDE - Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, studiu care arată că nivelul şcolar din Franţa este mediu spre mediocru. În plus, evidenţiază cercetarea, există diferenţe tot mai mari între cei mai buni şi cei mai slabi elevi, decalaje influenţate şi de mediul social din care provine copilul. 

Cu o zi înainte de ceremonia care va avea loc la Oslo, în Norvegia, ceremonie în care disidentul chinez Liu Xiaobo ar trebui să primească Nobelul pentru pace, China a înmânat astăzi în premieră, propriul său premiu pentru pace, fostului vicepreşedinte taiwanez Lien Chan, pentru eforturile sale de a apropia China şi Taiwanul. Cu ce efect această manevră a Beijingului vedem în 40 de minute.

Statele Unite renunţă să mai impună Israelului suspendarea colonizării în Cisiordania, ca şi condiţie în procesul de pace din Orientul Mijlociu. Dacă vorbim de un eşec al Washingtonului în acest dosar delicat, încrercăm să ne lămurim în această seară.

 
Emisiunea 40 de minute din 09 decembrie 2010