Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Germania reacţionează la cel mai înalt nivel faţă de schimbările politice de la Bucureşti

Cancelarul Angela Merkel consideră "inacceptabilă" procedura de destituire din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, considerând că sunt încălcate princiipiile statului de drept.

Anul acesta şi mai puţini elevi au promovat bacalaureatul faţă de 2011. 43 la sută, înainte de soluţionarea contestaţiilor. Mii de cereri de recorectare a lucrărilor au fost depuse. Ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu anunţă că nu este  exclusă închiderea unor şcoli cu rezultate foarte slabe.
Miniştrii de finanţe ai zonei euro încearcă să încheie astăzi un acord politic  pe memorandumul care ar trebui să deblocheze ajutorul financiar pentru sectorul  bancar spaniol. Pe de altă parte eurogrupul trebuie să-şi aleagă o nouă conducere. Franţa vrea extinderea mandatului actualului şef al Eurogroup, premierul luxemburghez Jean Claude Juncker.
În Grecia guvernul lui Antonis Samaras care a obţinut votul de încredere în Parlament mizează pe relansarea privatizărilor, în încercarea de a umple conturile aproape goale ale statului şi promite o relaxare a măsurilor de austeritate impuse de UE şi FMI.
Lumea financiară este zguduită din nou, de un scandal de proporţii. Cele mai mari bănci europene şi americane s-ar fi înţeles pentru a manipula indicele interbancar Libor, de care depind tranzacţii de mai multe miliarde de dolari.

Emisiunea 40 de minute din 9 iulie 2012