Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul Ponta II a ajuns în Parlament

Au început audierile miniştrilor desemnaţi în comisiile de specialitate. Astăzi însă vorbim pe larg despre programul de guvernare al USL. Ce prevede documentul vă spunem imediat.

După ce în luna septembrie atât preţul energiei electrice cât şi cel al gazelor au fost majorate, noi creşteri de tarife  intră în vigoare din ianuarie 2013. O primă etapa din scumpirile preconizate pentru că din vara anului viitor utilităţile se scumpesc din nou. Cât vom plăti în plus aflaţi în această seară.

În Congresul american încep audierile  în cazul atacului comis în septembrie asupra consulatului Statelor Unite din Benghazi, Libia, atac soldat cu moartea ambasadorului american. Numeroase suspiciuni au apărut faţă de modul în care administraţia Obama a tratat acest caz. În faţa comisiilor speciale trebuie să răspundă şi şefa diplomaţiei americane Hillary Clinton, dar probleme de sănătate o împiedică să fie prezentă.

Declaraţiile lui Silvio Berlusconi care ameninţă cu ieşirea Italiei din zona euro stârnesc iritarea Berlinului. Fostul premier care tocmai şi-a manifestat dorinţa de a reveni în fruntea guvernului de la Roma este considerat un “incendiator politic” şi autor de “basme populiste” periculoase.

Coreea de Sud marchează o pagină de istorie importantă în întreaga regiune a Asiei de nord-est prin desemnarea unei femei în fruntea statului.  Noul lider de la Seul a câştigat alegerile şi datorită unui capital de nostalgie pe care îl are numele său: pentru mulţi sud-coreeni cei 18 ani cît s-a aflat la putere tatăl doamnei preşedinte sunt sinonimi cu ideea de prosperitate şi “boom” economic.

Sfârsitul lumii se apropie mai repede sau mai încet si nu mayaşii spun asta ci oamenii de ştiinţă. Sub titlul « 9 scenarii pentru sfârşitul lumii” Le Monde trece în revistă pericolele reale care ameninţă planeta noastră, acum sau peste miliarde de ani.

Emisiunea 40 de minute din 21 decembrie 2012