Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Măsuri eficiente de creştere economică

Asta încearcă să găsească la Bruxelles cei 27 de şefi de stat sau de guvern reuniţi în consiliu informal. Germania propune şase direcţii pentru a relansa creşterea economică în Europa fără a suporta cheltuieli suplimentare.

Subiectul cel mai delicat - posibilă ieşire a Greciei din zona euro - va fi de asemenea luat în discuţie.

Parlamentul European s-a pronunţat pentru introducerea taxei pe tranzacţii financiare. Principalii susţinători ai ideii sunt Germania şi Franţa. Propunerea se va lovi, însă în Consiliul European, de opoziţia unor state precum Marea Britanie, Suedia şi Olanda.
Autorităţile spaniole nu mai impun muncitorilor străini întoarcerea în țara de origine la sfârșitul unui contract de muncă pe perioadă determinată. Pe de altă parte soţul, soţia şi copiii până în 21 de ani sau aflaţi în întreţinere vor fi trataţi conform legislaţiei europene aplicabile cetăţenilor comunitari şi nu ca români supuşi restricţiilor. Sunt modificări operate de ministerul muncii de la Madrid. Până când sunt valabile noile norme vă spunem în această seară.
În Egipt, 50 de milioane de alegători sunt chemaţi la urne pentru a-şi desemna preşedintele. 12 candidaţi se află în competiţie în contextul primelor alegeri prezidenţiale libere din istoria ţării.
Mai sunt 5 zile până la terminarea festivalului de film de la Cannes. În cursă pentru Palme d’Or continuă să figureze la loc de frunte « După dealuri » al lui Cristian Mungiu. Mai sunt însă pelicule nevizionate care pot produce surprize. Vasile Damian ne ţine la curent cu desfăşurarea evenimentului.

 
Emisiunea 40 de minute din 23 mai 2012