Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul libian de externe a fugit la Londra

libia-moussa-koussa-ministrul-demisionar-externe.jpg

Şeful diplomaţiei libiene, Moussa Koussa a demisionat.

Tabăra apropiaţilor lui Muammar Gaddafi pierde un membru important. Fidel de zeci de ani regimului, ministrul libian de externe, a fugit la Londra de unde şi-a anunţat demisia. Între timp, Parisul, Washingtonul şi Londra nu exclud o înarmare a rebelilor libieni, o propunere respinsă de mai multe ţări membre ale coaliţiei internaţionale care acţionează în Libia şi chiar de secretarul general al NATO.

Mişcarea de revoltă din ţările arabe a eclipsat în ultimul timp un alt conflict pe care îl urmăreşte îndeaproape Franţa, cel din Coasta de Fildeş. Acolo există doi preşedinţi într-o singură ţară: unul care a pierdut alegerile, dar dispunea de ajutorul armatei şi altul care le-a câştigat, dar nu dispunea decât de ajutorul moral al comunităţii internaţionale.

Oficiul de Luptă Antifraudă a fost autorizat să înceapă o anchetă administrativă în cazul celor patru europarlamentari acuzaţi de luare de mită, între care şi românul Adrian Severin. Pe de altă parte, preşedintele Parlamentului European Jerzy Buzek propune o reformă a normelor de etică ale instituţiei. Vă dăm detaliile în 40 de minute.

Comentăm în emisiunea din această seară şi declaraţia ambasadorului Statelor Unite la Bucureşti. Mark Gitenstein spune că Guvernul a folosit companiile din domeniul energetic pe post de puşculiţe pentru a rezolva pe termen scurt problemele de flux de numerar.

Pe final de emisiune o să vorbim şi despre cea mai prestigioasă editură franceză- Gallimard- care îşi sărbătoreşte centenarul.  O expoziţie pe marginea acestui secol de existenţă este deschisă la Biblioteca Naţională a Franţei. 

 
Emisiunea 40 de minute din 31 martie 2011