Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Moţiunea iniţiată de opoziţie a picat

parlament-romania-20101019154458.jpg

Parlamentul României.

Guvernul Boc ramane la Palatul Victoria. Doar 219 parlamentari au votat in favoarea motiunii. Pentru demiterea executivului era nevoie de 236 de voturi.Miting in Capitala, organizat in aceeasi zi cu votul de la Palatul Parlamentului. 30.000 de oameni, potrivit Jandarmeriei au protestat fata de masurile de austeritate ale guvernului. În Franţa, ziua de miercuri marchează aprobarea definitivă, de către cele două camere ale Parlamentului, a legii privind reforma sistemului de pensii.

Guvernul Boc rămâne în funcţie. Moţiunea de cenzură iniţiată de opoziţie la adresa sa a picat. 219 voturi pentru. Erau necesare pentru debarcarea actualei echipe de la palatul Victoria de 236 de voturi. Despre implicaţii şi consecinţe pe scena politică şi nu numai, vorbim în 40 de minute.

În timp ce la parlament se desfăşurau dezbaterile şi votul pe moţiunea de cenzură - 30.000 de oameni potrivit jandarmeriei, 40.000 conform sindicatelor, au protestat în centrul Capitalei faţă de măsurile de austeritate luate de guvern. S-au petrecut câteva episoade tensionate în stradă. Colega noastra Liliana Simionescu ne va va povesti cum a decurs mitingul.

Guvernul se reuneşte miercuri seară pentru a adopta forma finală a legii educaţiei, pentru care Executivul a anunţat că îşi va asuma raspunderea joi în Parlament. Discutăm şi acest subiect în 40 de minute.

În Franţa, ziua de astăzi marchează aprobarea definitivă, de către cele două camere ale Parlamentului, a legii privind reforma sistemului de pensii. Asta nu va aduce cu sine şi calmarea tensiunilor sociale. Chiar joi sunt programate noi mitinguri şi greve. Matei Vişniec va face o analiză a subiectului.

O să vă prezentăm astăzi şi un dosar social. O să vorbim despre fenomenul prostituţiei care capătă din nou amploare în Paris. Opoziţia vede aici un nou eşec al politicii lui Nicolas Sarkozy care se angaja, încă din 2003, pe când era ministru de interne, să eradicheze prostituţia în capitala franceză.