Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Niciun obstacol pentru aplicarea mandatului de executare a pedepsei în cazul Adrian Năstase

Nu există niciun obstacol pentru ca mandatul de executare a pedepsei de doi ani de închisoare în cazul lui Adrian Năstase să fie pus în aplicare. Este decizia de marţi a Tribunalului Bucureşti. Soluţia nu este definitivă, ea poate fi atacată cu recurs.

Continuă lupta pentru televiziunea publică. În timp ce PDL anunţă că va contesta la Curtea Constituţională decizia de eliminare a formaţiunii din Consiliul de Administraţie al TVR, Parlamentul a votat noua conducere a instituţiei.  Despre TVR ca miză politică, mai ales într-un an electoral vorbim în această seară.
Sute de medicamente uzuale pot dispărea de pe piaţă pentru că producătorii şi autorităţile nu se înţeleg  în ce priveşte aplicarea  taxei clawback.  Producătorii nu sunt de acord să achite între 5% şi 11% din veniturile realizate pentru finanţarea sistemului public de sănătate. Ei avertizează că măsura ar putea duce la închiderea unor unităţi de producţie aflate în România.
Opozanta birmană Aung San Suu Kyi soseşte marţi la Paris şi este întâmpinată ca un adevărat şef de stat. Capitala Franţei este ultima etapă a unui turneu european care a început în Elveţia şi a continuat cu Oslo şi Anglia. Supusă unui domiciliu forţat timp de 15 ani, Aung San Suu Kyi a fost eliberată abia în 2010.
Vladimir Putin îşi continuă turneul în Orientul Mijlociu pentru a consolida poziţia rusă în regiune. Marţi preşedintele rus se află în teritoriile palestiniene, miercuri  merge în Iordania. Principalul subiect de pe agendă este criza siriană. Moscova se opune oricărei intervenţii străine în această ţară.
Franţa continuă să-i farmece pe şeicii din Qatar. Micuţul dar bogatul emirat de la Golful Persic îşi continuă investiţiile masive în Hexagon, fie că e vorba de hoteluri, imobile de lux, industrie petrolieră sau militară. Cum se explică această relaţie specială vă spunem în 40 de minute.

 
Emisiunea 40 de minute din 26 iunie 2012