Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noi tensiuni între regimul de la Phenian şi cel de la Seul

coreea-poza-afp-photo-kbs-tv-insula-sud-coreeana-bombardata-nord-coreeni-20101123121124.jpg

Televiziunea sud-coreeană transmite imagini cu insula bombardată de armata nord-coreeană (Foto : AFP / KBS OFF TV).

Nord-coreenii au bombardat o insulă aparţinînd sudului. Bilantul infruntarii: 2 morti si 18 raniti. Vorbim de cel mai tensionat episod de la armistişiul din 1953. Chiar în ziua în care şeful poliţiei române Petre Toba şi secretarul de stat în ministerul de interne Dan Fătuloiu au fost demişi, ministrul de externe Teodor Baconschi şi Marian Tutilescu, şeful Departamentului Schengen din MAI au fost audiaţi marţi în Comisii la Cameră şi la Senat, pe tema aderării la Schengen. Uniunea Europeană nu a ajuns la un acord privind bugetul comunitar pentru 2011.

Noi tensiuni între regimul de la Phenian şi cel de la Seul, după ce nord-coreenii au bombardat o insulă aparţinînd sudului. Vorbim de cel mai tensionat episod de la armistişiul din 1953. Analiştii comentează că atacul ar putea avea legătură cu transferul de putere de la Phenian, cu negocierile pe tema programului nuclear sau cu disputele intercoreene privind acordarea ajutoarelor economice. Discutăm subiectul în 40 de minute.

Chiar în ziua în care şeful poliţiei române Petre Toba şi secretarul de stat în ministerul de interne Dan Fătuloiu au fost demişi, ministrul de externe Teodor Baconschi şi Marian Tutilescu, şeful Departamentului Schengen din MAI au fost audiaţi marţi în Comisii la Cameră şi la Senat, pe tema aderării la Schengen. Vă spunem în 40 de minute ce declaraţii au fost făcute acolo.

Uniunea Europeană nu a ajuns la un acord privind bugetul comunitar pentru 2011. Între ambiţia Parlamentului European de a mări acest buget şi dorinţa unor state membre de a-l menţine la un nivel decent acordul pare imposibil. Corespondentul RFI la Bruxelles Mihaela Gherghişan ne ţine la curent cu desfăşurarea negocierilor.

Şi tot în emisiunea din această seară un interviu cu Alexandru Tănase ministru al justiţiei şi vicepresedinte al Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova, pentru că se apropie un moment politic crucial, alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie. Reprezentanţii partidelor care formează Alianţa prooccidentală pentru Integrare Europeană sunt încrezători că vor obţine suficiente mandate pentru a alege preşedintele şi a forma guvernul.