Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O nouă lovitură pentru zona euro

Standard&Poor's retrogradează Italia într-un moment în care Grecia are o nouă teleconferinţă cu Troica în vacarmul grevelor iar bursele rămân în expectativă. Vom discuta subiectul cu Vasile Damian, Mihaela Gherghişan de la Bruxelles şi Monica Chihaia de la Atena.

În Parlamentul de la Bucureşti, vot în unanimitate pentru înfiinţarea ministerului afacerilor europene - minister ce-l are în frunte pe fostul consilier prezidenţial Leonard Orban. Paul Ivan, cercetător la Centrul European pentru Studii Politice din Bruxelles, ne va vorbi despre misiunea noului ministru.

Mihaela Gherghişan ne va explica de ce un fond de 500 de milioane de euro pe an riscă să nu mai existe de anul viitor, cei mai afectaţi urmând să fie săracii Uniunii Europene. Subiectul provoacă deja iritare la Bruxelles şi nu numai.

Fostul preşedinte Emil Constantinescu va vorbi în 40 de minute despre decizia Parlamentului de a-l invita pe regele Mihai să se adreseze legislativului într-o şedinţă solemnă pe 25 octombrie. Iniţial conducerea Parlamentului respinsese propunerea venită din partea liberalilor.

 
Emisiunea 40 de minute din 20 septembrie 2011