Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Problema integrarii minoritatii rome nu are nici o legatura cu aderarea Romaniei la spatiul Schengen

Aflat în vizită la Bucureşti, cancelarul german spune că integrarea Bucureştiului în acest club va depinde de modul în care sunt respectate condiţiile tehnice pentru securizarea frontierelor.Cabinetul Emil Boc ar putea decide asumarea răspunderii pe legea educaţiei. Sindicatele sunt complet nemulţumite, consideră ilegală decizia şi cer adoptarea legii în Parlament.Statul român va fi obligat ca în cel mult un an şi şase luni să schimbe legislaţia privind despăgubirile acordate în cazul imobilelor naţionalizate. Noi proteste şi greve în Franţa, în semn de nemulţumire faţă de reformă pensiilor.

Problema integrării minorităţii rome nu are nici o legătură cu aderarea României la spaţiul Schengen. Integrarea Bucureştiului în acest club va depinde de modul în care sunt respectate condiţiile tehnice pentru securizarea frontierelor. Sunt declaraţiile făcute de cancelarul german Angela Merkel, aflată în vizită la Bucuresti. Ce alte teme de discuţie au mai figurat pe agenda întâlnirilor dintre oficialul de la Berlin şi autorităţile române vă spunem în 40 de minute.

Situaţia romilor este readusă în prim plan de un comisar de la Bruxelles, care vorbeşte de o răspundere colectivă la nivel european faţă de cea mai mare minoritate etnică de pe continent. Este "inacceptabil" faptul că cetăţenii europeni de etnie romă nu au aceleaşi oportunităţi ca restul cetăţenilor europeni. O spune la Bucureşti comisarul european pentru Ocupare, Afaceri sociale şi Incluziune, Laszlo Andor. Dezvoltăm subiectul în emisiunea din această seară.

Cabinetul Emil Boc ar putea decide asumarea răspunderii pe legea educaţiei. Sindicatele sunt complet nemulţumite, consideră ilegală decizia şi cer adoptarea legii în Parlament. În 40 de minute un interviu cu liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ Aurel Cornea.

Statul român va fi obligat ca în cel mult un an şi şase luni să schimbe legislaţia privind despăgubirile acordate în cazul imobilelor naţionalizate. Asta după ce judecătorii CEDO au stabilit că modul în care sunt despăgubiţi acum foştii proprietari nu este eficient. În 40 de minute un interviu cu agentul României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Horaţiu Dumbravă.

Noi proteste şi greve în Franţa, în semn de nemulţumire faţă de reforma pensiilor. Transportul urban, traficul aerian şi cel feroviar sunt perturbate. Pentru prima dată la proteste iau parte atât liceenii cât şi studenţii. Sindicatele decid în această seară dacă prelungesc greva până la sfârşitul săptămânii.