Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proiectul de buget pe 2011: salarii mai mici, bani mai puţini pentru investiţii

Franţa este dispusă să îşi modifice legislaţia naţională conform cererii Comisiei Europene in ce priveste repatrierile romilor.Noi proteste sâmbătă în Franta la care sunt asteptati si angajati din mediul privat. În China, liderii Partidului Comunist se reunesc pentru a stabili proiectele pentru perioada 2011-2015

Finanţiştii au încheiat protestele dar avertizează că le pot relua oricând dacă revendicările nu le vor fi satisfăcute, profesorii şi studenţii sunt însă cei care le-au luat locul în stradă. Între timp a apărut şi proiectul de buget pe 2011, iar viitorul nu sună deloc bine. Şi în anul care urmează cuvântul de ordine va fi austeritate. În 40 de minute un interviu cu analistul economic Dan Suciu.

Comisia Europeană aşteaptă răspunsurile Parisului la cererile sale privind romii. Franţa a anunţat că este dispusă să îşi modifice legislaţia naţională pentru a răspunde cererilor formulate de Bruxelles. Pe baza elementelor primite executivul comunitar decide dacă va mai sancţiona sau nu Parisul.

Noi proteste sâmbătă în Franţa, la care sunt aşteptaţi şi angajaţi din mediul privat. Pe de altă parte vineri dimineaţă, poliţia a preluat controlul a cinci depozite de carburant care erau blocate de grevişti. Din cauza întreruperii activităţii în acest sector, aeroporturile din apropierea Parisului au probleme la alimentarea cu carburanţi.

În China, liderii Partidului Comunist s-au reunit pentru a stabili proiectele pentru perioada 2011-2015. În contextul în care mandatele preşedintelui şi premierului se încheie în 2013, la reuniunea de azi s-ar putea prefigura şi cine va fi noul lider de la Beijing. Pe de altă parte, şedinţa partidului communist vine pe fondul dezbaterilor legate de respectarea drepturilor omului în China.

Pe final de emisiune vă spunem şi ce şanse are pelicula "Eu când vreau să fluier, fluier" a lui Florin Şerban, să ajungă pe lista scurtă pentru Oscaruri. Avem oricum o veste bună: filmul a fost inclus în preselecţia pentru celebrele premii, la categoria cel mai bun film străin.