Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rata anuală a inflaţiei a urcat în decembrie

Rata anuală a inflaţiei a urcat în decembrie la 7,96%, cea mai mare contribuţie având-o scumpirea mărfurilor nealimentare şi în special preţurile la tutun şi combustibili. Sunt datele Institutului Naţional de Statistică.

Ce alte preţuri au mai influenţat rata inflaţiei vă spunem în emisiunea din această seară.

Preţul benzinei se apropie de 6 lei pe litru. Între timp protestele şoferilor faţă de această situaţie continuă. Şi Grecia are unul din cele mai mari tarife la combustibili. Facem o paralelă între cele două situaţii în 40 de minute.

Romtelecom va concedia până la 1400 de angajaţi în acest an, aproximativ acelaşi număr de disponibilizări operat în 2010. În aceste domenii, extrem de tehnologizate, concedierile masive nu sunt ceva neobişnuit. Iată opinia deputatului Varujan Pambuccian, membru în comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor. Un interviu în 40 de minute.

La un an de la seismul din Haiti, în urma căruia 230.000 de oameni şi-au pierdut viaţa, reconstrucţia ţării avansează extrem de încet pe fondul unei totale paralizii a instituţiilor de stat.  Posibile explicaţii în această seară.

Ofensivă de şarm a extremei drepte în Europa. Într-un moment când aceste partide sunt preluate de lideri noi, încearcă să-şi modifice imaginea şi discursul, chiar dacă numai la nivelul formei. Se întâmplă şi în Franţa cu Frontul Naţional. Detalii în minutele următoare.

în cadrul agendei culturale, marcăm împlinirea a 50 de ani de la moartea lui Ernest Hemingway. Marele romancier american este în continuare foarte apreciat în Franţa, ţară pe care la rândul său a îndrăgit-o nespus.

 
Emisiunea 40 de minute din 12 ianuarie 2011