Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ratko Mladici a fost arestat

Ratko Mladici, fostul lider militar al sârbilor bosniaci, inculpat pentru genocid de justiţia internaţională, a fost arestat în această dimineaţă. Preşedintele sârb Boris Tadic a confirmat informaţia într-o conferinţă de presă.

Arestarea lui Mladic era una din condiţiile impuse de Uniunea Europeană pentru ca Serbia să adere la grupul celor 27.

Liderii marilor puteri s-au reunit astăzi la Deauville, în nord-vestul Franţei, în cadrul summitului G8, o reuniune consacrată revoluţiilor din lumea musulmană, siguranţei nucleare şi succesorului lui Dominique Strauss-Kahn la conducerea FMI.

Franţa este ţara care asigură în acest moment preşedinţia G8. O nouă avertizare privind riscul returnării de fonduri europene este formulată chiar de preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului spune că există probleme în implementarea unor contracte cu fonduri europene, atunci când ele sunt transferate de la ministere la nivelul autorităţilor locale.

Parlamentul este obligat să dea votul de învestitură pentru Guvern în zece zile de la desemnarea noului Cabinet, iar în cazul remanierilor şeful statului şi premierul trebuie să se consulte. Sunt două dintre prevederile proiectului noii Constituţii pe care îl va înainta Preşedinţia. O analiză a politologului Cristian Pârvulescu.

 

 
Emisiunea 40 de minute din 26 mai 2011