Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România şi Bulgaria vor adera la spaţiul Schengen în octombrie 2011

Informaţia vine de la ministrul de Interne, Traian Igas, aflat într-o vizită la Sofia. Optimismul oficialului român este surprinzător având în vedere decizia unor guverne europene de a condiţiona aderarea Bucureştiului şi Sofiei, de reforme mai consistente în domeniul justiţiei.

Între timp Uniunea Europeană marchează astăzi 26 de ani de la semnarea Acordului de la Schengen, prin care se instituia  zona de liberă circulaţie în interiorul căreia se desfiinţau frontierele interne. Crearea spaţiului Schengen a fost una dintre cele mai populare şi mai de succes realizări ale blocului comunitar.
 
Grecia primeşte cel mai slab calificativ economic posibil. Liderii Uniunii Europene discută săptămâna viitoare noul acord financiar pentru Atena, la summit-ul programat pentru 23-24 iunie.
 
Numărul sirienilor refugiaţi în Turcia din cauza actelor de reprimare a depăşit 8500, după ce numai noaptea trecută au trecut graniţă aproape 2.000 de persoane. Regimul vorbeşte despre confruntări cu "grupări armate" în diverse oraşe siriene, martorii evocă o revoltă şi atrocităţi comise împotriva localnicilor.
 
Reuniune istorică a NATO la Belgrad, după ce în urmă cu 12 ani capitala Serbiei era bombardată de forţele Alianţei. O întâlnire cu o puternică încărcătură simbolică ce ar putea indica politica viitoare a Alianţei faţă de Belgrad. Totuşi, 75% din sârbi au o opinie negativă faţă de Alianţa Nord-Atlantică.